Felix Stroe, directorul general al Operatorului regional de apă și canalizare RAJA Constanța, care administrează și serviciile de apă-canal din municipiul Onești, a semnat, vineri, 26 iunie, cu executantul lucrărilor, societatea OCSA Construcții și Infrastructură, Contractul de lucrări „Reabilitarea și modernizarea stației de epurare din municipiul Onești”. Stația de epurare va fi dezvoltată în zona Jevreni, iar lucrările fac parte din Proiectul „Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești în perioada 2014-2020”.
Evenimentul a avut loc în incinta Stației de Epurare Constanța Nord, la sediul central al RAJA, în prezența primarului municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, a unui grup de consilieri locali oneșteni și a președintelui Consiliului Județean Constanța și a primarului municipiului Constanța, dar și a reprezentantului Ministerului Finanțărilor Europene și a unui numeros grup de ziariști din Onești, din Bacău și din Constanța.
„Cea mai mare problemă a orașului din ultimii peste 20 de ani – spune primarul Nicolae Gnatiuc – era lipsa apei potabile. Dar, împreună cu Consiliul Local am rezolvat problema. Din iunie 2017, Oneștiul are apă non-stop. Municipiul a semnat, inițial, cu societatea RAJA Constanța, un contract de circa 58 de milioane de euro, finanțat prin fonduri europene, pentru preluarea serviciilor de alimentare cu apă și pentru servicii de canalizare. În patru ani au atrase fonduri europene nerambursabile de circa 87 de milioane de euro în Onești, din care 58 de milioane vor fi aduși de RAJA, din această toamnă. Acum avem și contractul pentru lucrările de la stația de epurare de la Jevreni”.
În luna ianuarie, RAJA a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanțare privind Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în Municipiul Onești”, în valoare totală de 275,6 de milioane de lei, din care contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene este de 185,5 de milioane de lei, contribuția asigurată de beneficiar este în valoare de 16,6 milioane de lei, de la bugetul național (13%) și de la bugetul local (2%).
Cum va arăta noua stație de epurare
Stația de epurare nouă va fi construită tot în zona satului Jevreni (comuna Ștefan cel Mare), în vecinătatea societății Chimcomplex, pe malul Trotușului.
Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea stației de epurare vechi(41.500 l.e.), 26,04 km extindere rețea de canalizare, 3,43 km reabilitare rețele canalizare, 11 stații noi de pompare a apei uzate și 6,6 km de conducte de refulare a apei uzate.
Stația va avea doar o treaptă mecanică, în care se vor găsi un deznisipator orizontal de tip canal din beton armat, canalul de măsura pe care este montat un debitmetru Parschall, separatorul de grăsimi construit din beton armat și un decantor primar vertical din beton armat. Nămolul din decantor este raclat și evacuat zilnic într-un batal cu suprafața de 12.000 mp.
Actuala Stație de epurare se află în vecinătatea societății Chimcomplex, pe malul Trotușului, în satul Jevreni (comuna Ștefan cel Mare), și a fost construită în perioada 1948-1953. A fost proiectată să trateze și să elimine apă menajeră uzată din locuințe și apă industrială uzată de pe Platforma Petrochimică Borzești. Stația veche dispunea de două trepte de epurare a apelor, una mecanică și una biologică.
În Onești, rețelele de canalizare menajeră au 140 km, iar rețelele pluviale 40 km.
„Este primul pas spre normalitate, după 30-40 de ani în On ești, timp în care, până să vină RAJA la noi, beneficiam de un program de furnizare a apei de numai câte trei ore dimineața și trei ore seara. După trei ani, RAJA a demonstrat că acest serviciu poate fi realizat în Onești în condiții normale, permanent. Mulți oneșteni se pare că au uitat aceasta, dar noi continuăm să le aducem aminte.”
Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești„Dacă municipiul Onești nu era declarat eligibil într-un asemenea proiect, ar fi plătit pentru neconformare la cerințele Uniunii Europene în domeniu și, zilnic, o amendă 2,2 și 130 de mii de euro, până la realizarea conformării, cam 47 de milioane de euro pe an. Operatorul regional RAJA a sprijinit aplicarea unui asemenea proiect la Onești. Iar noi furnizăm apă permanent în Onești din prima zi de preluare a acestui serviciu, de la 1 iunie 2017.”
Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanța
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.