8 noiembrie 2024

S-a semnat contractul de furnizare pentru cel de-al doilea accelerator de particule

Miercuri, 25 septembrie, în sala de ședințe a Prefecturii Bacău a fost semnat contractul de furnizare pentru cel de-al doilea accelerator medical al secției Radioterapie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SDJU) Bacău.

La eveniment au fost prezenți Valentin Ivancea, prefectul județului, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Popa, director general al SJU, Raluca Dinu, director medical, și Daniel Nițu-Lemeni, director general adjunct al Varinak Europe, compania furnizoare. Prefectul Valentin Ivancea a precizat, în deschidere, că investiția finanțată de Guvernul României este extrem de importantă.



„Cum bine știți, acum două luni doamna premier Viorica Dăncilă a fost prezentă la secția Radioterapie și s-a ridicat problema necesității asigurării continuității serviciului medical în acest domeniu, cu atâta adresabilitate. Ca atare, doamna premier a sprijinit acest proiect, prin Guvern și Ministerul Sănătății, și s-a alocat suma necesară, iar astăzi suntem în postura în care se poate semna contractul de furnizare a acceleratorului medical, un contract în valoarea de 3,5 milioane de euro și zic că nu e puțin lucru. Este o continuare a proiectului realizat în 2016, de modernizare a Radioterapiei și achiziționare a unui accelerator, proiect în valoare de 6,5 milioane de euro”, a declarat prefectul județului.

Astfel, suma investită în decurs de trei ani de Guvernul României în secția Radioterapie a spitalului din Bacău este de 10 milioane de euro.

Cel mai modern centru din Moldova

Nu este o bucurie că numărul pacienților aflați în evidența spitalului a ajuns la 9000 și la aproape 4000 al celor aflați în monitorizare, dar e important că achiziția celui de-al doilea accelerator va reduce timpii de așteptare, a declarat președintele Sorin Brașoveanu.

„CJ Bacău a aprobat prin buget alocarea sumei necesare pentru construirea celui de-al doilea buncăr, iar în ședința din luna iulie a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului de extindere a secției Radioterapie . De asemenea, a alocat SJU Bacău suma care reprezintă cofinanțarea de 10 la sută a acestui proiect. Mă bucur că am văzut pe site-ul Companiei Naționale de Investiții că centrul de radioterapie din Bacău este cel mai modern din nord-estul României”, a declarat Sorin Brașoveanu. „Radioterapia ne preocupă de mult timp, a mărturisit Adrian Popa, managerul SJU.

Proiectul finalizat în 2016 începuse cu multă vreme în urmă, a durat până am reușit să găsim finanțare, dar în 2016 am realizat, practic, că e necesar un al doilea buncăr”, a declarat directorul SJU. Motivul este creșterea numărului de pacienți aflați pe lista de așteptare, pacienți care vin din toate județele Moldovei. Adrian Popa a mai vorbit despre eforturile SJU de a găsi personal specializat pentru radioterapie, care au durat peste jumătate de an dar s-au finalizat cu închegarea „unei echipe tinere care funcționează la capacitate spre maxim”, dar și despre investiția realizată de CJ Bacău în modernizarea secției Oncologie.

Se dublează numărul pacienților tratați

Faptul că adresabilitatea e în creștere e demonstrat de cifre. Raluca Dinu, director medical al SJU, a explicat că de la 115 pacienți tratați în 2017 la Radioterapie s-a ajuns la 315 pacienți în 2018, iar anul acesta, în doar șapte luni, au beneficiat de radioterapie 344 de pacienți. Secția are trei medici și funcționează în două ture, iar numărul ședințelor variază între 35 și 40 pe zi. „De la 1 octombrie intenționăm să deschidem și compartimentul în regim de spitalizare continuă. Practic, până acum sedințele de radioterapie se făceau în spitalizare de zi. Pacienții veneau, efectuau consultul, ședința de radioterapie și plecau la domiciliu.

De la 1 octombrie se va deschide și internarea continuă”, a anunțat dr. Raluca Dinu. Daniel Nițu-Lemeni, director general adjunct al Varinak Europe, a declarat că e o onoare parteneriatul cu autoritățile băcăuane care, la fel ca Varinak, are în centrul preocupărilor sale pacientul. Compania investește enorm în cercetare, a precizat Daniel Nițu-Lemeni, apoi a explicat că succesul unui laborator de radioterapie depinde de câțiva parametri: echipa medicală, o tehnologie de ultimă generație și, nu în ultimul rând, service și mentenanță pe măsură.

Iar Radioterapia din Bacău le are pe toate. Avantajul acceleratorului furnizat de Varinak, „unic în România”, este reducerea timpului de expunere și reducerea efectelor secundare. Întrebat dacă pacienții plătesc ceva pentru tratament, Adrian Popa, directorul general al SJU, a explicat că nu există coplată pentru serviciile medicale oferite de Radioterapie, toate costurile fiind acoperite prin programul național. În sfârșit, cel mai important lucru e faptul numărul pacienților care beneficiază de radioterapie se va dubla de la 35 pe zi, cât este în prezent, la 70, după instalarea celui de-al doilea accelerator.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014