26 decembrie 2024

S-a reinaugurat Templul evreiesc al Cerealiștilor din Bacău

În Bacău a fost reinaugurat, joi, 21 noiembrie, Templul Cerealiștilor (Grânarilor) al Comunității Evreilor– Sinagoga Mare, cum mai era cunoscută, monument istoric. Evenimentul a avut loc printr-un ceremonial specific, În acest final de săptămână, la Bacău are loc și ediția cu numărul 22 a seminarului „Bereshit”, program cu tema „Israel în inimile noastre” organizat de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER-CM) – Cultul Mozaic, cu sprijinul American Jewish Joint Distribution Committee și Universitatea Comunității Evreiești Europene. Bereshit reprezintă incursiunea în lumea evreiască, alături de profesori renumiți de la universități de prestigiu din Israel.

La acest eveniment au participat Excelența Sa, Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România, prim-rabinul de România Rafael Shaffer, Primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, Președintele FCER-CM – deputatul Silviu Vexler, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor – general-locotenent (r) Corneliu Postu, deputatul Costel Neculai Dunava și Președintele Filialei județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, precum și consilierul local Ilie Bîrzu și președinții comunităților germană, armeană și al Asociației Europene a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală, Bacău, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” – prof. dr. Alin-Sebastian Popa. Sala principală a templului s-a umplut ochi cu participanți, mulți veniți în Bacău din toate comunitățile evreilor din România.



Manifestările au loc la finalul sărbătorilor de Shabat și Havdallah, în care au loc și sesiuni de studiu, cu profesori din Israel – Dr. Gabriel Barzilai, Rav. Amnon Ribak, Prof. Nehama Weingarten Mintz și Dr. Eilon Shamir.
Pe lângă subiecte iudaice de interes, au fost pregătite și un Shabat și un Havdallah cu o atmosferă tradițională, dar și evenimente pentru suflet, între care un recital al Bucharest Klezmer Band.
Programul este dedicat membrilor comunităților evreiești din România.

La Templu, ceremonialul a început cu montarea pe tocul din dreapta al ușii de la intrare a unei mezuze – obiect de cult iudaic, pe care se vede înscrisă litera Shin, prescurtare a unuia din numele lui Dumnezeu – Shadday sau Shomer daltot Israel, păzitorul ușilor lui Israel. A urmat o ceremonie religioasă, care a culminat cu citirea pentru prima oară în sinagoga refăcută a fragmentului „Inaugurarea templului” din Tora, după ce au fost scoase din Aaron HaKodeș sulurile acestei legi iudaice supreme și purtate prin toată sala templului. Ceremonia avut loc sub coordonarea prim-rabinului Shaffer. Atenția participanților a fost atrasă de președintele Comunității Evreilor din Bacău, Hainrich Brif, care a sunat în shofar – cornul muzical străvechi format dintr-un corn de berbec. În timpul ceremonialului au fost rostite rugăciuni către Dumnezeu, inclusiv pentru România și pentru soldații israelieni care luptă acum în zona lor pentru pace.

Apoi, Excelența Sa Lior Ben Dor, prim-rabinul Shafer, Silviu Vexler, primarul Lucian Stanciu-Viziteu și Consilierul de Stat, Andrei-Ion Ungar au dezvelit placa inaugurală montată la intrarea în Sinagogă.

Participanții au ascultat, apoi, mesajul transmis evenimentului din Bacău de premierul Marcel Ciolacu, după care au urmat alocuțiuni în care s-a vorbit despre semnificația și importanța redeschiderii Templului Cerealiștilor, dar și despre contextul social-politic în care are loc. Au vorbit Ciprian Olinici – Secretar de Stat pentru Culte, Excelența Sa Lior Ben Dor (care a mărturisit că are origini băcăuane și a rostit o parte din alocuțiuni și în limba română), primarul Lucian Stanciu-Viziteu, Silviu Vexler, directorul JDC România (American Jewish Joint Distribution Committee) – Israel Sabag și Hainrich Brif.

Templul Cerealiștilor a fost construit între anii 1887-1899 (sau 1905, după alte surse). Înainte de Primul Război Mondial, în Bacău existau 22 de sinagogi și case de rugăciuni, dintre care s-a păstrat intactă numai una, Templul Cerealiștilor (în idiș, Pepșoinekes Șil). De-a lungul timpului, clădirea a avut de suferit de pe urma mai multor incendii și a fost necesară reabilitarea. Picturile decorative de pe cupolă și pereți au fost realizate în anii 1926-1927 de artistul ieșean Avram Mendel Grünberg și s-au păstrat până în prezent. Decorațiunile neo-baroce reprezintă imagini biblice, animaliere cu lei, oi, vaci, cerbi, antilope, cămile, crocodili, imagini ale unor locuri din Țara Sfântă, dar și motive vegetale și liniare.
În anul 1955, templul a încetat să mai funcționeze, iar în anii 1960 fațada acestuia a fost ascunsă prin ridicarea în jur a unor blocuri de locuințe. Dar în 1991 a fost declarat obiectiv muzeal, iar din 2004 a intrat în patrimoniul istoric al României.
Acum, sinagoga a fost renovată sub coordonarea arhitectului Teodor Anghel, la inițiativa FCER-CM și Comunitatea Evreilor din Bacău, cu sprijinul financiar de la Guvernul României, Secretariatul de Stat pentru Culte și Primăria Bacău.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img