22 octombrie 2024
ActualitateS-a legalizat spaga la Politie!

S-a legalizat spaga la Politie!

Printr-o asociatie de intrajutorare a politistilor, infiintata inca din 1992, lucratorii Inspectoratului de Politie, cei de la Pasapoarte, Permise, Arhivele Statului si chiar personalul contractual, primesc zeci de milioane de lei prin contracte de sponsorizare. Un demers legalizat printr-o ordonanta de urgenta, dar care moral contravine statutului politistului. Numai in ultimii doi ani prin aceasta asociatie s-au achizitionat bunuri de peste un miliard de lei vechi.

Donatii si sponsorizari de milioane de lei catre politisti. Acestia si-au infiintat „Asociatia de intrajutorare a politistilor” prin care pot atrage, legal, sponsorizari pentru imbunatatirea conditiilor de lucru. Un fapt ascuns pana acum de ochii presei, desi organizatia functioneaza de mai bine de 16 ani. Membrii asociatiei sunt majoritatea lor agenti si ofiteri de la Inspectoratul de Politie, personal contractual din aceeasi structura, dar si lucratori de la Permise, Pasapoarte, Buletine si chiar Arhivele Nationale. In tot acest timp, din 1992 incoace, prin contractele de sponzorizare au intrat in institutie mai multe bunuri de valoare si miliarde de lei. Numai in ultimii doi ani s-au derulat contracte de peste 100.000 de RON. „In anul 2007 s-au incheiat 28 de contracte de sponsorizare in valoare totala de 53.745 lei noi, a explicat Virgil Neculai Stoica (foto) – presedintele biroului permanent al consiliului director al Asociatiei, dar in acelasi timp si comisar sef la Serviciul de Management Organizatoric, Comunicare Publica si Relatii Internationale in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Si in acest an, 2008, s-au derulat alte 15 contracte de sponsorizare in valoare totala de 52.358 de lei.”



Contracte barosane

Contractele de sponsorizare se obtin prin atragerea diferitelor firme care sunt dispuse sa efectueze o astfel de tranzactie chiar de catre membrul asociatiei, de cele mai multe ori organ de ancheta si, implicit, politist. In general, bunurile obtinute prin sponsorizare ajung in biroul sau in posesia persoanei care a atras contractul. Asociatia functioneaza in baza dreptului privat si nu este verificata de niciun organ de control fiscal. S-au achizitionat astfel calculatoare, imprimante, aparate de aer conditionat, laptopuri, copiatoare si s-au facut diferite lucrari de amenajari interioare, placari cu gresie si faianta, acoperisuri si lucrari de igienizare. In ultimii doi ani, toate contractele de sponsorizare au parvenit Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau si posturilor de politie subordonate. Sunt contracte care depasesc si suma de 400 de milioane de lei vechi. „S-a achizitionat, de exemplu, la Politia Municipiului o plasma de 2.800 lei, care este montata in hol, la primirea publicului, mai explica Stoica. S-au mai cumparat materiale de constructii si calculatoare, imprimante, s-au reparat acoperisuri la sediile sectiilor de Politie din Comanesti si Moinesti.”

Diferente vizibile

La Serviciul Logistic al IPJ Bacau s-a cumparat in 2007 o imprimanta de 190 de lei. In schimb la popota inspectoratului s-a achizitionat un purificator de apa de 1.932 de lei, iar la ofiterul de serviciu de la Politia Municipiului Bacau a ajuns un calculator ultraperformant cu imprimanta de 2.708 lei. Si seful Politiei Municipiului a profitat de o sponsorizare generoasa constand tot intr-un calculator, cu monitor si imprimanta, de 3.141 de lei. Nu de aceeasi generozitate s-au putut bucura cei de la Directia Generala Anticoruptie – Biroul Anticoruptie pentru Judetul Bacau care au primit trei calculatoare si monitoare evaluate toate la 2.419 lei. In ultimul an cea mai mare sponsorizare pare ca a ajuns la Serviciul pentru Straini, care a fost renovat in totalitate. Valoarea contractelor de sponsorizare aici este de 29.375 lei, adica aproape 300 de milioane de lei vechi. aBunurile sunt evaluate de catre firma care ofera sponsorizarea”, mai adauga Stoica.
Scopul care a scuzat mijloacele

Daca toate aceste sponsorizari au fost si legiferate, moral chiar si politistii au recunoscut ca acest fapt contravine statutului politistului care prevede ca acestuia ii este interzis sa primeasca, sa solicite, sa accepte direct sau indirect daruri sau alte avantaje (art.43 din statut). In asociatie sunt inscrisi peste 1.000 de membri. Scopul principal al acestei asociatii este de a ajuta membrii acesteia si familiile lor in caz de deces, boala sau in alte situatii majore. Pentru acest lucru fondurile se obtin din cotizatiile membrilor si din redistribuirea a 2 la suta din impozitul pe venitul global al acestora. Un al doilea scop al asociatiei este chiar aceasta intrajutorare pentru imbunatatirea conditiilor de lucru. Iar aici intervin aceste contracte de sponsorizare. Cu alte cuvinte, chiar daca sunt organe de ancheta, politistii si-au legalizat spaga. „Noi nu facem controale, ci suntem solicitati sa intervenim de catre organele directe de control fiscal, a precizat si subinsp. Narcisa Butnaru, ofiter de presa IPJ Bacau. Legea ne interzice efectuarea de controale economice in mod direct. Politia este doar organ de cercetare, iar orice act de cercetare este supravegheat direct de catre un procuror”.

Contract cu scandal

Ultimul contract de sponsorizare obtinut, dar neinregistrat inca, a venit din partea unei firme care, se pare, a primit un aviz favorabil din partea a doi ofiteri de la Politia Rutiera Bacau. Contractul a fost mijlocit de unul dintre ei. In urma cu o saptamana presa a aflat ca tocmai biroul acestor ofiteri a fost sigilat. Motivul? „A primit bunuri prin sponsorizare, care se pare ca sunt in acest birou. Voia sa le duca acasa, sau sa nu le declare. Acum pentru ca este in concediu, s-a sigilat biroul”, au spus surse din interior. Conducerea IPJ a invocat insa un control de rutina al mijloacelor de comunicare electronica, care se efectueaza in aceasta perioada si a gasit imediat scuza sigiliului. De fapt o gogoasa umflata bine tot pentru gura si ochii presei. Cu toate acestea, chiar comisarul sef Stefan Alexa, seful IPJ, a dispus cercetarea acestui contract cu raspuns in 10 zile. Fapt confirmat si de subinsp. Narcisa Butnaru si de Stoica. „Contractul exista, a fost incheiat in data de 26 august 2008 si este in valoare de 107.000 de lei, cu care s-au achizitionat 2 laptopuri, 2 monitoare, 2 imprimante multifunctionale, 2 memory stick-uri si un GPS ce va fi folosit la misiuni in tara”, a mai precizat Stoica. Numai ca, tot Stoica a spus-o, nimeni nu stia nimic de aceste bunuri. Subit, ieri, ele au aparut. Direct in biroul lui Stoica, „aduse de un reprezentant al firmei”, dupa cum a declarat. Numai ca, tot subit si tot ieri, a fost rupt si sigiliul biroului de la Politia Rutiera. Tocmai acel sigiliu! Tot surse interne ne-au confirmat ca inauntru s-au gasit acele bunuri, mai putin GPS-ul. Ulterior, ele au fost carate pe rand in locul in care „dadea bine” pentru presa. Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img