Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță deschiderea sesiunii de finanțare a Programului privind protecția speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege, în vederea diminuării conflictelor și reducerii pagubelor cauzate de animale sălbatice. Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 70 de milioane de lei.
Solicitanții persoane fizice și juridice pot accesa deja aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM, doar pentru crearea conturile de utilizator. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în programele derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare și în Programului privind protecția speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege, în vederea diminuării conflictelor și reducerii pagubelor produse de animale sălbatice.
Depunerea cererilor de finanțare și a documentației aferente se face, prin intermediul aplicației informatice, în perioada 10 aprilie, ora 10,00 – 21 aprilie, ora 23,59.
Obiectul programului îl reprezintă acordarea finanțării nerambursabile din Fondul pentru Mediu pentru:
- achiziția, instalarea de echipamente și/sau montajul de dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard
electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ultrasunete etc. și care nu contravin prevederilor art. 3, 10 și 12 din Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică), destinate reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate; - efectuarea de lucrări specifice în vederea montării de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice la limita culturilor sau așezărilor aflate în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate.
Câți bani se dau
În program se acordă o finanțare nerambursabilă, reprezentând 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile:
– maximum 5.000.000 lei pentru autoritățile administrației publice centrale sau instituția publică din subordinea autorității administrației publice centrale și titularii dreptului de administrare a imobilului proprietate publică, având regim de arie naturală protejată;
– maximum 1.000.000 lei pentru unitățile administrativ- teritoriale;
– maximum 500.000 lei pentru celelalte tipuri de persoane juridice;
– maximum 15.000 lei pentru persoanele fizice.
Valoarea aprobată spre finanțare nu poate fi suplimentată față de cea aprobată inițial, beneficiarul având obligația să asigure din surse proprii finalizarea investiției.
Petru Done
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.