Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimenteor Bacău a finalizat recensământul suinelor în zona de protecție instituită în satul Prădaiș (Huruiești) după apariția, în județul Vrancea, a unui focar de Pestă Porcină Africană.
Au fost verificate 129 de gospodării, în care au fost identificate 18 exploatații cu porci cu 39 de exemplare sănătoase din punct de vedere clinic. La această dată, Pesta Porcină Africană nu evoluează în județul Bacău
În zona de supraveghere (în comunele Tătărăști, Huruiești, Sascut, Dealu Morii, Podu Turcului) acțiunea este realizată în proporție de 84%. Din 19 sate, recensământul este finalizat în 16. Într-un total de 1.576 de gospodării ale populației verificate, au fost identificate 332 de exploatații cu porci, cu 1.052 de animale sănătoase din punct de vedere clinic.
Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din Bacău a făcut, în perioada 5-9 noiembrie, recoltări de probe privind monitorizarea statusului de sănătate. Aici au fost aduse probe de la 5 porci domestici morți în gospodăriile populației, 7 porci domestici bolnavi din gospodăriile populației și 96 de mistreți vânați. Rezultatele analizelor efectuate de la aceste animale nu au confirmat prezenta virusului Pestei Porcine Africane.
În județ sunt active opt filtre rutiere de control cu funcționare permanentă, la intrarea și ieșirea din localități.
Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii și nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are însă impact la nivel economic și social.