7 septembrie 2024
ActualitateS-a încheiat a XIX-a ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Clinic Municipal...

S-a încheiat a XIX-a ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești

Sâmbătă după amiază s-a tras cortina peste „Zilele Medicale ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență” din Moinești, eveniment științific de înaltă ținută, care s-a desfășurat în perioada 11-13 iulie. Cea de a XIX-a ediție, intitulată sugestiv „Dialog interdisciplinar al tehnologiei medicale și al umanității – beneficiu pentru pacientul de astăzi”, a reunit și de această dată numeroase personalități ale lumii medicale din România și străinătate, precum Statele Unite ale Americii, Israel, UE, Republica Moldova și Ucraina.

Evenimentul a reușit să aducă în același loc specialiști de renume în domeniul medical, alături de academicieni de prestigiu, dar și de reprezentanți ai forurilor decizionale de la nivel național. Cu ocazia manifestării, vineri, 12.07.2024, s-a semnat și parteneriatul dintre Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești și Spitalul Raional Edineț,  din Republica Moldova.

Programul științific a fost unul bogat în informații din toate ariile medicale, în acest an desfășurându-se sesiuni aplicativ-practice și teoretice adresate medicilor specialiști și rezidenți, kinetoterapeuților, asistenților medicali și studenților mediciniști. Ca și noutate, anul acesta s-a desfășurat și Conferința Dieteticienilor, prima ediție din țară de acest fel, creditată de Colegiul Dieteticienilor din România. De asemenea, joi, 11.07.2024, s-a desfășurat Workshopul de Chirurgie „Atelier practic – Noțiuni de bază în laparoscopie – sub egida ARCE și Clubul Român de hernie, cu sprijinul Karl Storz – ÎMPREUNĂ SUNTEM ARCE”, coordonat de Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu.

Ca în fiecare an, s-au desfășurat 20 de intervenții chirurgicale, conduse de echipe formate din medicii Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești, alături de invitați din centrele universitare din țară, dar și din străinătate.

Evenimentul a avut loc sub patronajul Academiei de Științe Medicale, Academiei Oamenilor de Știință din România, Uniunii Medicale Balcanice, Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și  a Universității Transilvania din Brașov, cu care Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești a încheiat un parteneriat pentru formarea studenților mediciniști și a medicilor rezidenți.

Conferința a găzduit, pentru a doua oară, și Reuniunea Chirurgilor din Moldova „Iacomi-Răzeșu”, aflată la cea de a XL-a ediție, manifestare inițiată și coordonată de Acad. Dr. Virgil Răzeșu.

De asemenea, la Masa Rotundă privind Strategia Națională în Sănătate, au participat manageri și reprezentanți ai unor institute și spitale reprezentative din România, precum Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și Spitalul Universitar de Urgență Elias, dar și Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Valentin-Florin Ciocan, creând astfel un mediu propice pentru abordarea problemelor stringente din sistemul spitalicesc.

Impactul manifestării a fost unul pozitiv asupra invitaților, fapt confirmat prin însemnările lăsate în Cartea de Onoare.

„Ceea ce am trăit în ziua de 12 iulie 2024 nu se trăiește de multe ori în viață. Și asta numai datorită domnului Profesor Adrian Cotîrleț și nu mai puțin grupului de specialiști care îl secondează și care au făcut minuni acolo unde te aștepți mai puțin.” – a scris Acad. Prof. Univ. Dr. Virgil Răzeșu.

„Vă mulțumesc pentru invitație! Ați realizat lucruri deosebite pentru comunitate!” – a menționat Acad. Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al UMF „Carol Davila” București și Vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România.

„Moineștiul ne-a primit cu căldură la figurat, dar și la propriu (…). Făclia a aprins-o domul Prof. Dr. Adrian Cotîrleț, care este și la noi în Academia Oamenilor de Știință din România. Adriane, fii binecuvântat!” – a împărtășit și Acad. Prof. Univ. Dr. Vasile Sârbu, Președintele Secției Medicale din cadrul AOSR.

„…Excelența în sănătate se naște și viețuiește acolo unde o creează și o cultivă oameni deosebiți, cu munca și cu sufletul lor. Aceasta am găsit la Moinești!…” – consemnează Dr. Mugur Ardelean, manager al Spitalului Universitar de Urgență Elias.

„Este prima oară când scriu niște gânduri în acest album, după mai bine de zece ani de participare la sărbătoarea medicinei din Moinești. Acești zece ani îmi dau prilejul să am o imagine dinamică a dezvoltării acestui spital și a colectivului medical. Această dezvoltare este una miraculoasă, fiecare an fiind marcat de o metamorfoză care a transformat această unitate într-un bastion al apărării stării de sănătate din această regiune, ajungând la stadiul de spital clinic de urgență, neobișnuit până acum, unde doar centrele mari medico-universitare aveau acest statut și dacă există o cauză pentru această metamorfoză, ea poarta numele domnului Prof. Adrian Cotîrleț, managerul acestui spital.” – a adăugat și Prof. Univ. Dr. Niculae Iordache.

Am vrea să amintim și aici șansa la viață oferită de familia unei paciente a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești, aflată în moarte cerebrală, care a acceptat prelevarea și donarea de organe. Intervenția a fost efectuată duminica, 14 iulie 2024, de echipe medicale din Moinești, Iași, Croația și Germania.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img