14 noiembrie 2024

S-a inaugurat și sfințit „Drumul Crucii” din satul Cernu (comuna Poduri)

* evenimentul a fost dedicat sărbătorii creștine „Înălțarea Sfintei Cruci” și cinstirii memoriei Eroilor Neamului

 



Sâmbătă, 14 septembrie, chiar de marea sărbătoare „Înălțarea Sfintei Cruci”, în satul Cernu din comuna Poduri a fost sfințit și marcat cu 14 troițe „Drumul Crucii” pe calea care urcă pe Dealul Lerești (numit și „Dealul Huși”) unde anul trecut a fost înălțată și sfințită o imensă Cruce a Mântuirii Neamului. Cele 14 troițe refac „stațiile” de pe Drumul Crucii din Ierusalim (Via Dolorosa) și simbolizează cele 14 opriri ale lui Iisus în timp ce urca dealul Golgotei pentru a fi crucificat. Fiind vorba de Crucea Mântuirii Neamului de pe dealul Lerești, evenimentul de sâmbătă a fost dedicat și pomenirii și cinstirii memoriei Eroilor Neamului și veteranilor de război. Complexul monumental de acolo a fost ctitorit de col. (rtr) Vasile Ilie – originar din satul Cernu și vicepreședinte al Biroului Executiv al Filialei Județene Cultul Eroilor din Bacău, cel care a organizat și marcarea Drumului Crucii din satul Cernu, dar și derularea evenimentului de sfințire a acestuia.

 

Ridicarea Crucii Mântuirii Neamului și marcarea Drumului Crucii au avut loc cu sprijinul comunității locale și al Primăriei Poduri, pe un teren donat de o familie din zonă. Astfel, la evenimentul de sâmbătă au venit, alături de zeci de săteni, și primarul comunei, Diana Narcisa Miclăuș. Au fost prezenți, de asemenea, și președintele Filialei Județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, secretarul filialei – Petru Done și președintele Subfilialei Măgirești Cultul Eroilor – Costică Huian.

 

Evenimentul a început cu un parastas de pomenire a Eroilor Neamului în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cernu, ținut de cuviosul ieromonah Amfilohie Brânză – starețul Schitului „Ioan Iacob de la Neamț” din Comănești, de preotul Andrei Iscu-Lăcătușu – parohul Bisericii din Cernu și de preotul Neculai Iftimie – de la Capela Pompierilor din Moinești.

Un grup de 14 elevi din Cernu, îmbrăcați în frumoase costume populare, au venit la biserica din sat cu o cruce simbolică frumos ornată, pe care era zugrăvit portretul lui Iisus răstignit.

Parastasul a început după intonarea Imnului de Stat și a Imnului Eroilor.

Despre acest eveniment și despre semnificația lui în vremurile pe care le trăim, dar și despre munca imensă depusă pentru marcarea Drumului Crucii au vorbit, apoi, cuviosul ieromonah Amfilohie, primarul Diana Narcisa Miclăuș, iar despre cinstirea Eroilor Neamului și despre organizațiile care procedează la aceasta a vorbit Dănuț Voicu.

Cu acest prilej, Filiala Județeană Cultul Eroilor i-a înmânat col. (rtr) Vasile Ilie Medalia „Centenarul Eroului Necunoscut”, pe care medialiatul a dedicat-o soției sale, care a fost mereu alături de el și în realizarea proiectului din Cernu. La rândul său, Vasile Ilie a dăruit tuturor celor care l-au ajutat pentru a construi Complexul Monumental Mântuirea Neamului câte o icoană.

La final, cei prezenți la eveniment au urcat dealul pe noul „Drum al Crucii”, pe care preoții au sfințit fiecare dintre cele 14 troițe. Iar la crucea de piatră comemorativă de lângă marea Cruce a Mântuirii Neamului, realizată de alți doi membri ai Filialei Cultul Eroilor, sculptorul Cornel Solomon și Pavel Avădanei (din Slănic-Moldova), Filiala Județeană Cultul Eroilor a depus o coroană de flori.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014