Consilierii județeni s-au întâlnit, vineri, 9 aprilie, în ședință extraordinară, având la mapă, printre altele, două proiecte importante pentru întreg județul, ambele având ca implicare banii ce vor ajunge la localități, fie pentru modernizarea rețelei de drumuri, fie pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, cofinanțarea proiectelor de infrastructură și pentru achitarea salariilor, a facturilor la servicii și a altor cheltuieli de întreținere.
Contrar așteptărilor, ședința s-a derulat pe repede înainte, în mai puțin de o oră toate proiectele fiind aprobate de aleșii județeni. Astfel, după depunerea jurământului de către noul consilier județean USR PLUS, Ștefana Popescu – Gagiu, aleșii au aprobat rapid proiectul de colaborare dintre CJ Bacău și sucursala județeană „Crucea Roșie” prin care județul va susține, într-un proiect comun, comunitatea de romi din satele Poiana Negustorului și Buda, comuna Blăgești, și cea din cartierul Șupan din Comănești. Beneficiari vor fi elevii de etnie romă din ciclul gimnazial, dar și adulți aflați în situație de vulnerabilitate. Romii vor fi învățați să mănânce și să trăiască sănătos, primind inclusiv sfaturi de igienă personală sau igiena spațiilor de locuit, și urmând a fi instruiți pe tematica protecției anti – Covid sau pentru a oferi prim ajutor etc.
Banii de la București, „marcați” politic
Au urmat cele două proiecte prin care, de fapt, se împărțeau banii alocați de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, ale fiecărui UAT din județ. Astfel, după aprobarea bugetului de către guvernanți, județului Bacău i-au fost repartizate circa 24 de milioane de lei pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, salarii, facturi ș.a, precum și alte 12 milioane de lei pentru drumuri, toate sumele fiind cu mult sub necesarul cerut de primării.
„Am avut în vedere, în primul rând, asocierile pe care le vom face cu câteva dintre orașele din județ: Bacău, Moinești, Onești, Târgu Ocna și Buhuși, ca să înțelegeți de ce acolo au fost 0 sume, față de restul localităților. Solicitările primarilor au fost de 800 de milioane față de alocările de circa 27 de milioane de lei. Este o sumă insuficientă, care probabil va stârni și nemulțumiri. Suma a fost împărțită pe număr de locuitori, acesta fiind unul dintre criterii. Știți că legea nu prevede un anumit criteriu prin care să se repartizeze acești bani. Există, în mod evident, și o latură politică în alocarea asta, lăsând la nivelul deliberativului pentru aprobările de repartizare”, a punctat președintele CJ, Valentin Ivancea.
Acesta a mai arătat că UAT-urile care nu se regăsesc în lista repartizărilor de acum vor fi prinse în viitoarele asocieri, unde „sumele sunt mai consistente”. Prima intervenție a aparținut consilierului PNL Cezar Olteanu care, referindu-se la mecanismul de repartizare a banilor, l-a considerat „un pas înainte, o oarecare relație între nevoile comunităților și sumele pe care le alocăm”. „Cred că algoritmul folosit de dvs. trebuie perfecționat. Vin cu propunerea de a introduce în algoritm și suprafața, întrucât, prin forma actuală, comunele sunt dezavantajate în raport cu orașele. Localitățile urbane au densitate mai mare, au mulți locuitori și, ca atare, primesc sume mai mari. (…) Orașele au și alte venituri. Au avantajul că sunt mulți salariați, au venituri din impozite și, deci, au alte posibilități de a-și constitui bugetul”, a propus consilierul PNL.
A urmat consilierul județean PSD Silviu Pravăț care, la rândul său, a subliniat că „anul trecut, majoritatea localităților din județ au cam fost lăsate să se lupte singure, și împotriva pandemiei și cu facturile pentru plata utilităților sau a cofinanțărilor”. „Ca să nu mai spun că, în decembrie, când Guvernul chiar le putea ajuta, dându-le o gură de aer, le-a oferit doar unui sfert dintre UAT-uri”, a arătat consilierul județean PSD. Prin urmare, acesta a depuns un amendament prin care să se majoreze, în cazul localităților „ocolite” de rectificările precedente, sumele de bani repartizate pentru echilibrarea bugetelor.
„Acum, reechilibrăm bugetul”
Din păcate, nu a lipsit, nici de la această ședință, demagogia din rândul politicienilor din CJ. Astfel, consilierul PNL, Cezar Olteanu, invocând „o scenetă de prost gust”, în încercarea de a sublinia sumele mici pe care le vor primi anumite comune cu primari liberali (avantajate la precedentele rectificări n.r.), l-a atacat în mod gratuit, pe președintele CJ. „Unele comune sunt nedreptățite. Să le dai 56.000 de lei…este o leafă de funcționar”, a spus, într-un final, consilierul Olteanu. În mod evident, atitudinea pe alocuri deplasată a liberalului a fost amendată de șeful județului, care i-a atras atenția asupra limbajului.
„Am stabilit un mod de lucru în CJ în care să nu aducem considerații personale la nivel de individ. Am spus, de la începutul ședinței, că această aprobare are două componente: una administrativă, pe care am propus-o eu, și una politică, pe care partidul dvs. a aplicat-o atât în decembrie, cât și în ianuarie. Nu vă puteți comporta ca și cum ați fi în «opoziție». (…) N-ați spus nimic în decembrie despre modul cum s-au alocat banii. Nici în ianuarie. Au fost 34 de milioane care s-au dat doar într-o anumită zonă, niciun leu nu s-a dus în localitățile propuse de consilierul Pravăț. Acum, reechilibrăm bugetul, mi-am asumat public acest lucru. Dacă s-ar fi alocat tuturor sume în decembrie, altfel ar fi stat lucrurile astăzi”, a arătat președintele Ivancea. Cert este că proiectul a fost aprobat, primind votul majorității aleșilor județeni, inclusiv amendamentul propus de reprezentantul PSD.
Bani pentru drumurile din peste 60 de UAT-uri, „ocolite” de rectificările precedente
Ultimul punct de pe ordinea de zi a vizat, la fel, repartizarea banilor pe care UAT-urilor îi vor putea folosi pentru refacerea drumurilor. „Fac doar precizarea că, în repartizarea sumelor pentru drumuri județene, de la noi, ca și aparat de specialitate (Serviciul Public Județean de Drumuri n.r.) nu s-a reținut nimic, totul s-a dat către UAT-uri”, a subliniat președintele CJ, Valentin Ivancea.
Astfel, fără prea multe discuții, aleșii județeni au aprobat suma de peste 12,2 milioane de lei repartizată județului de la bugetul de stat. Nu înainte, însă, ca reprezentantul Pro România în CJ, consilierul Cosmin Necula, să propună suplimentarea sumelor destinate UAT Măgura, cu 50.000 de lei, și UAT Bogdănești, în același cunatum, și diminuarea, cu aceleași valori, a sumelor repartizate UAT Odobești și Oncești, accentuând asupra viitoarelor asocieri ale județului cu unele comune în scopul construirii de drumuri județene.
La fel, și vicepreședintele CJ, Gelu Panfil, care „în aceeași logică a echilibrării bugetare și a reducerii disparității între UAT-uri, generate de cele două rectificări bugetare făcute de Guvern în decembrie și martie” a propus diferite sume ce vor fi alocate UAT-urilor Agăș, Asău, Balcani, Berești Bistrița, Berești Tazlău, Berzunți, Bârsănești, Blăgești, Bogdănești, Brusturoasa, Buciumi, Căiuți, Cașin, Colonești, Corbasca, Coțofănești, Dămienești, Dealu Morii, Dofteana, Faraoani, Filipeni, Gârleni, Gura Văii, Helegiu, Horgești, Huruiești, Letea Veche, Lipova, Livezi, Mărgineni, Motoșeni, Negri, Nicolae Bălcescu, Odobești, Oncești, Orbeni, Palanca, Parava, Parincea, Pâncești, Pârgărești, Plopana, Podu Turcului, Poduri, Prăjești, Răcăciuni, Răchitoasa, Roșiori, Sănduleni, Sărata, Sascut, Săucești, Scorțeni, Solonț, Stănișești, Ștefan cel Mare, Strugari, Tamași, Tătărăști, Târgu Trotuș, Ungureni, Valea Seacă și Vultureni.
„Peste 60 de UAT-uri nu au primit nimic la cele două rectificări, doar cele 27 de UAT-uri PNL și reședința de județ, aflată în administrarea USR Plus”, și–a motivat amendamentul său vicepreședintele Panfil.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.