Starea în care se afla Palatul Administrativ din Bacău a fost criticată adesea de cetățeni, mai ales de vârstnicii care își aminteau cum era cu câteva decenii în urmă. Cei învinovățiți erau șefii Prefecturii și ai Consiliului Județean, instituții care își au sediul aici. Din cauză că de 30 de ani nu s-a făcut nimic, clădirea arăta jalnic: la mansardă, geamurile erau sparte, ramele atârnau, de pe ziduri începuseră să cadă bucăți de tencuială și cornișe. Obstacolul principal în calea refacerii Palatului era de ordin juridic.
Consiliul Județean ar fi găsit bani, dar nu avea dreptul să investească în clădire deoarece nu era proprietar. Prefectura avea dreptul, dar nu avea resurse. S-a încercat transferarea imobilului din domeniul statului în domeniul public al județului, dar președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea actului normativ. „Refacerea Palatului Administrativ a fost pentru mine un obiectiv de suflet, unul dintre primele pe care mi le-am propus la începutul mandatului”, a declarat Valentin Ivancea, subprefectul județului.
Totul s-a făcut cu acordul Ministerului…
În 2018, Instituția Prefectului a reușit să obțină fonduri de la Ministerul Administrației și Internelor și a fost demarat proiectul. „Nu e vorba despre o reabilitare, ci despre lucrări de întreținere, care ar trebui realizate în fiecare an! S-a făcut o întinerire, o împrospătare a clădirii”, a insistat Valentin Ivancea.
Primul pas a fost intabularea terenului și a clădirii pe numele Prefecturii, după care au fost demarate lucrările din interior – renovarea sălilor de ședințe, a holurilor și avizierelor -, la care a participat și CJ Bacău. În exterior s-a efectuat repararea profilelor, a solbancurilor și cornișelor la fațade pe zonele afectate și repararea sistemului de colectare a apelor pluviale. Fațadele Palatului au fost spălate cu soluții speciale, ecologice și care au în componență anumite substanțe fungicide ce vor împiedica proliferarea bacteriilor și a altor alge și vegetații pe ziduri. Valoarea contractului a fost de 164.388 de lei.
…și sub supravegherea arh. Doru Anghel
În 2019, s-a realizat impermeabilizarea fațadelor, suprafețele tencuite fiind curățate „cu o soluție care să închidă microfisurile și porii existenți în tencuială după spălarea cu soluția agreată de specialiști”, și vopsirea ornamentelor din ceramică cu vopsea cărămizie, care imită culoarea teracotei. „S-a respectat întocmai proiectul inițial, nu s-a modificat nimic din formă, volum și culoare. De altfel, toate intervențiile au avut acordul Ministerului Culturii”, a declarat Valentin Ivancea. Cel care a supravegheat lucrările și a dat soluțiile tehnice este Doru Anghel, arhitect autorizat în restaurarea monumentelor istorice.
El s-a ocupat și în urmă cu 30 de ani de reabilitarea Palatului Administrativ din Bacău, după participarea la un schimb de experiență în Franța. Întors în țară, el a aplicat tehnicile folosite de occidentali la restaurarea Muzeului Luvru. Valoarea contractului pentru „întinerirea” fațadelor Prefecturii este de 19.384 de lei. Lucrările au fost deja finalizate, deși termenul era 18 februarie, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc recepția.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.