După mai multe întâlniri, Sindicatul „Familia” și conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău au căzut de acord și au semnat Contractul Colectiv de Muncă. Mediatorul acestor discuții a fost Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
Polixenia Oprișan, liderul organizației sindicale, se declară mulțumită, în final, de reacția conducerii DGASPC, care „a înțeles că dialogul permanent patronat-sindicat este singura soluție pentru rezolvarea tuturor problemelor care apar la un moment dat.” Susținut de Gheorghe Huluță, președintele CNSRL Frăția Bacău, Sindicatul „Familia” a luptat ca sporul de tură de 15% să nu fie înlocuit cu sporul de noapte de 25%, înlocuire ce ar fi dus la reducerea veniturilor angajaților cu 250-300 de lei. Existau și alte nemulțumiri, dar toate aveau la bază absența Contractului Colectiv de Muncă, afirma Polixenia Oprișan.
Vechiul contract expirase în iulie, iar cel nou nu era încă semnat. Sindicaliștii amenințau cu deschiderea conflictului de muncă la ITM și declanșarea protestelor. Până la urmă, deși în contract au fost trecute ambele sporuri, a rămas în vigoare cel vechi și lucrurile s-au liniștit la DGASPC.
Astfel, în unitățile sanitare, de asistență socială și de asistență medico-socială în care activitatea se desfășoară fără întrerupere, în trei ture, angajații care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum și cei care lucrează 12 cu 24 vor primi, în continuare, un spor de 15% sută din salariul de bază, și nu sporul pentru munca prestată în timpul nopții.
Mai mult, contractul prevede că „ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.” Indemnizațiile de hrană se vor acorda proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, de la 1 decembrie 2018.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.