S-au găsit soluții pentru detensionarea situației din Glăvănești, unde elevii de la Școala Gimnazială „Învățător Spirache Florea” din Muncelu, închisă de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, au refuzat să părăsească incinta și să învețe în altă parte, la o unitate din satul Frumușelu.
Așa cum am mai scris în edițiile anterioare ale Deșteptării, decizia de a închide școala din Muncelu a fost luată de Inspectoratul Școlar Județean, la începutul anului 2018, când s-a constituit noua rețea școlară pentru anul școlar 2018-2019, pe motiv că numărul de elevi este prea mic, iar cei 20 de elevi și patru preșcolari care erau în această școală să fie transportați cu microbuzul școlar, cinci kilometri distanță, până în satul Frumușelu. Decizia a nemulțumit părinții copiilor, care au refuzat să se conformeze acestei măsuri.
Pentru a găsi totuși o soluție care să fie în avantajul elevilor, prof. Florin Lazăr, inspector școlar general, împreună cu alți inspectori școlari, s-a deplasat personal marți, pe 2 octombrie, în comuna Glăvănești și a discutat acolo cu toți factorii de decizie. La fața locului s-a constatat că școala din Frumușelu are două corpuri de clădire, corpul A, care are autorizație sanitară de funcționare și în care învață elevii de la clasele gimnaziale, și corpul B, care nu are autorizație sanitară de funcționare și în care învață elevii de la ciclul primar și preșcolarii.
„Urmare a ședinței Consiliului Local din 21 septembrie și a consiliului de administrație a unității de învățământ din aceeași zi, determinate de introducerea în reabilitare a corpului B a școlii din Frumușelu, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, s-a decis mutarea preșcolarilor din corpul B, în corpul A, iar elevii de ciclul primar să fie transportați cu microbuzul școlar la școala din Muncelu pe un drum securizat cu parapeți, asfaltat în 2016, pe o distanță de aproximativ 3 km. În condiții meteo nefavorabile, Primăria Glăvănești și-a luat responsabilitatea de a monitoriza deszăpezirea și întreținerea curentă a drumului iar, atunci când va fi necesar, deplasarea va fi efectuată pe un traseu ocolitor, prin Podu Turcului-Dănceni-Muncelu, drum de asemenea asfaltat.
Conducerea unității de învățământ și-a arătat disponibilitatea și de a modifica programul școlar de la ora 9.00 la 13.00/14.00, în cazul în care se impune acest fapt”, a explicat inspectorul general Florin Lazăr. Pe de altă parte, cei patru preșcolari din satul Muncelu vor fi aduși cu microbuzul școlar în corpul A al Școlii Gimnaziale din Frumușelu, însoțiți de către educatoarea lor, iar elevii din ciclul primar, relocați temporar la școala din Muncelu, vor fi însoțiți pe durata transportului școlar de către cei doi învățători, cadre didactice titulare din satul Frumușelu. Școala din Muncelu abia a fost construită și a costat un milion de lei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.