29 noiembrie 2024

S-a deschis Salonul de Iarnă, un dar al artiştilor de sărbători

Aflat la cea de-a treia ediţie, Salonul de Iarnă al artei plastice a reunit, în Sala Nouă a Galeriilor „Frunzetti” din Bacău, artişti din mai multe judeţe ale ţării, lucrările expuse având un numitor comun: Pitorescul în peisaj. În micuţa sală de la parter au fost expuse peste 60 de lucrări de o mare diversitate de culori şi tematică, în care sunt reliefate toate anotimpurile.

“Fiecare ediţie a avut o temă, o denumire, anul acesta ne-am gândit ca această expoziţie să fie un dar pentru publicul larg, de aceea am ales o temă cunoscută, nu pune probleme, pitorescul în peisaj, locuri de pretutindeni, pentru că pitorescul îl găseşte fiecare în sufletul lui, fiind o legătură între ceea ce vede şi îl face fericit. Pitorescul nu are o denumire clară, pentru fiecare dintre noi este altceva, şi altceva, şi altceva…Bucuria noastră este cu atât mai mare, cu cât avem pe simeze lucrări semnate de artişti din mai multe filiale din ţară, astfel că am adus aici «decupaje» artistice din mai multe zone, relizate în stiluri şi tehnici diverse.



O parte sunt cunoscuţi de publicul băcăuan, dar şi creatori care expun pentru prima dată în Bacău, ceea ce face şi mai interesantă expoziţia noastră, dar am şi mărit astfel cercul de prieteni. La rândul nostru, membri ai filialei Bacău a UAPR au fost invitaţi la expoziţii din alte oraşe ale ţării, demonstrând că Bacăul are artişti buni şi foarte buni, mai ales că suntem cea mai mare filială, după Bucureşti, din ţară, ca număr de membri.
Acesta este darul nostru de sărbători pentru cei care ne cunosc, care iubesc arta”, a spus Carmen Poenaru, preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

La Salon au răspuns invitaţiei 31 de artişti, din Bacău, Suceava, Iaşi, Buzău, Bucureşti, Tulcea, Piteşti, Ploieşti, Cluj-Napoca. Este aproape un salon naţional, ceea ce-l face şi mai atractiv, caracteristic fiindu-i unitatea tematică, prospeţimea şi frumuseţea.

“Expoziţia de faţă poate fi asemuită cu o călătorie, una imaginară, de la Viena, la Bucureşti, de la Suceava la Cluj-Napoca, Bacău sau Tulcea. Dar nu numai despre loc vorbeşte această expoziţie, ci, mai ales, despre timp şi vremuri. Sigur, un artist caută un loc, iar atunci când pictează, datele locului şi timpului coboară pe tablou, fiecare clipă este povestită în culoare, fiecare loc devine al său şi apoi al nostru, vântul, ploaia, iarna sau toamna sunt redate ca într-un vitraliu.

Avem aici pitorescul în peisaj, artistul ştie că natura este perfectă, dar nu are stil, şi atunci asta fac pictorii, introduc în opera lor stilul, această noţiune ambiguă, dar care aduce pitorescul, care nu este altceva decât arhivarea luminii de peste an, arhivarea memoriei într-un tablou. Vă invit să nu plecaţi de aici până ce nu veţi fi parcurs întreg acest excurs artistic, de lumină, de culoare şi de formă”, a spus Iulian Bucur, critic de artă, celor care au venit la vernisaj pentru a sorbi frumuseţea naturii văzută prin ochii artiştilor, arhivând-o apoi pentru a-şi îmbogăţi ochii şi sufletul pentru un timp nedefinit.

Expoziţia este deschisă suficient timp pentru a fi văzută de toţi băcăuanii, ca un dar de sărbători.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014