Filialele Bacau-Neamt ale Ordinului Arhitectilor din România si Uniunii Arhitectilor din România au deschis, vineri, 10 iunie, cu sprijinul Ordinului Arhitectilor pentru Relatii Internationale, la Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov” din Bacau, a doua editie a Forumului „Moldova Repe 2030”.
Partenerii celor doua filiale in organizarea evenimentului sunt Primaria Bacau, societatea Centrul de Afaceri si Expozitional, Centrul de Cultura „G. Apostu”, Uniunea Arhitectilor din Republica Moldova si Filiala Cernauti a Uniunii Arhitectilor din Ucraina.
La Forum participa arhitecti, urbanisti, oameni de cultura, universitari din mai multe domenii, din România, din Republica Moldova si, pentru prima data la un astfel de eveniment, arhitecti din Bucovina de Nord, regiunea Cernauti (Ucraina).
„Ne dorim ca acest Forum – a spus, la deschidere, arhitectul Constantin Amâiei, autorul proiectului – o dezbatere despre problemle cu care ne confruntam in acest colt de Europa, sa incercam sa raspundem la intrebari precum «Ce se mai intâmpla prin orasele noastre» si «Ce rol mai au arhitectii si urbanistii in situatia in care lucrurile se schimba din ce in ce mai repede si uneori imprevizibil».
Dezbaterile Forumului au fost structurate, in acest an, dupa continutul documentului programatic in zece puncte semnat de participantii din România si Republica Moldova la editia de anul trecut. Astfel au rezultat trei sesiuni de discutii succesive si cronologice ideatic. Vineri s-a vorbit despre istorie, despre trecut, despre patrimoniu, iar astazi se va vorbi despre provocarile prezentului si despre viitor, despre sanatatea planetei, despre arhitectura sustenabila.
Primele discursuri la deschiderea Forumului
La deschiderea Forumului a transmis un mesaj din partea comunitatii bacauane noul primar al municipiului, Cosmin Necula. „Eu – a spus primarul – consider arhitectii artisti care trec dincolo de planse si de calcule. Ei modeleaza un oras si viata oamenilor, aduc frumosul si fac sa ne simtim bine indiferent de unde ne aflam si de circumstantele vietii care este destul de complicata.
Regiunea Nord-Est are, din pacate, o serie de probleme si se pare ca Muntii Carpati reprezinta o bariera intre noi si restul Europei. Cred ca e momentul ca aceasta bariera sa fie strapunsa. Nu sa discutam pe unde, eventual, va trece o autostrada, ci ca autostrada sa treaca prin Moldova, legând Europa de noi.”
[wonderplugin_gallery id=”592″]
Tot la sesiunea de deschidere a fost asteptat si urmarit cu foarte mare interes discursul academicianului Emil Razvan Teodorescu, pe tema „Mai vechiul urbanism bucurestean si statuile sale”. Reputatul profesor si om de cultura, fost ministru al Culturii si Cultelor, a facut, cu acest prilej, un exceptional excurs prin istoria României, cu referire la o perioada de 80 de ani.
„Eu sunt de origine moldava, dar dintr-o lifta valaha, nascut si traitor in Bucuresti – si-a inceput academicianul discursul. Mi-am zis ca nu as avea ce cauta la acest Forum, dar in Academie coordonez o tema privitoare la raportul dintre globalismul bucurestean si monumentele de for public. Deci ar fi de spus ceva. Noi, aici, suntem inca foarte orientali. Vreau sa-i spun si domnului primar de Bacau ca plec din oras, dincolo de lucrurile frumoase vazute, cu imaginea jalnica a casei atribuita de lagenda urbana nu de documente istorice familiei lui Vasile Alecsandri. Am pozat-o si, luni, voi duce fotografia la Academia Româna.”
Tot in sesiunea de deschidere a lucrarilor Forumului a vorbit si directorul Centrului Internationalde de Arta „G. Apostu”, Geo Popa, care, vulcanic, in stilul deja cunoscut de bacauani, a opinat despre atentia si grija noastra (autoritati, reprezentanti ai societatii civile si traitori in propriul oras) fata de obiective arhitectonice si comunitare reprezentative.
Dezbaterile zilei a doua
Lucrarile Forumului continua astazi, 11 iunie, de la ora 10,00, cu dezbateri pe tema „Dezvoltarea policentrica – mijloc de echilibrare a dezvoltarii spatiale”, in care se va vorbi despre reteaua de localitati din Moldova si Bucovina si din zonele lor de influenta, moderata de arhitectul Ion Nicolae.
De la ora 12,20, in program este trecuta dezbaterea pe tema „Strategii comune de dezvoltare a centrelor urbane”, moderata, de asemenea, de Ion Nicolae, iar de la ora 15,30 se va vorbi despre „Politica de coeziune interregionala” si se vor cauta raspunsuri la intrebarea daca Europa are nevoie de Moldova si de Bucovina (Moderator arhitectul Viorel Boiciuc). Seria dezbaterilor zilei se va incheia cu discutii pe tema „Actul de arhitectura – factor civilizator al societatii”, despre cum vedem viitorul celor trei provincii inrudite in urmatorii 15 ani (moderator Viorel Boiciuc).
Ca si la prima editie a Forumului, lucrarile acestuia vor fi urmate, la final, de un veritabil Dialog al artelor, in care la Centrul de International de Arta „G. Apostu” va fi vernisata expozita de pictura „Nu ma doare nimic, doar lipsesc”, a artist vizual Dragos Burlacu, si va fi prezentat spectacoull de muzica, poezie si grafica „Plan-detaliu al scarii de cuvinte”, dedicat implinirii a 100 de ani de la nasterea miscarii artistice si literare DADA, in regia lui Val Manescu, pe muzica lui Florin Bejan si sub grafica lui Dragos Burlacu.
Duminica, 12 iunie, arhitectii si invitatii lor vor fi in centrul orasului Piatra Neamt, unde, evident, vor mai incinge un dialog asupra aspectului arhitectonic al locului, sub prezentarea sustinuta de arhitectul Dan Florea, vicepresedinte al OAR Bacau-Neamt.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.