12 noiembrie 2024

S-a „decretat” Ziua Națională a Salamului de Sibiu

Prima zi a lunii noiembrie va fi, de acum, Ziua Națională a Salamului de Sibiu – un produs realizat de șase fabricanți din România, între care și Agricola Bacău. Data a fost aleasă pentru că la sfârșit de octombrie și început de noiembrie la București are loc, în fiecare an, cunoscutul târg agricol internațional INDAGRA.

Anunțul a fost făcut la ediția din acest an a târgului INDAGRA chiar de președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), Carmen Gavrilescu.



Președinta APSS susține că românii iubesc acest produs superpremium, de nișă, deși consumul unui român nu este mai mare de patru felii pe an, la o producție de 2.100 de tone în 2017. Dar, cu ajutorul unui grant european în valoare de 1,5 milioane de euro obținut de APSS Salamul de Sibiu va fi promovat în România, Spania și Italia timp de trei ani.

În acest an se prognozează o producție de 2.400 de tone. Ținta fabricanților este, însă, de a ajunge la 3.000 de tone în următorii doi ani și de a accesa încă o finanțare europeană, tot pe trei ani.
Salamul de Sibiu este și exportat, mai ales în țările unde sunt români – Spania, Italia, Franța, Marea Britanie și Germania, dar numai cu 2% din producție. O tendință de consumator tot mai pregnantă în piața de profil este orientarea către produsele feliate. Acestea ajung să reprezinte, în prezent, 40% din vânzările în retailul modern cu vitrine asistate.

Salamul de Sibiu este unicul produs românesc din categoria carne procesată recunoscut în 2016 cu distincția europeană a calității Indicație Geografică Protejată (IGP).




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014