27 octombrie 2024
ActualitateS-a dat startul reorganizarii in Sanatate: DSP si spitalele trec in curtea...

S-a dat startul reorganizarii in Sanatate: DSP si spitalele trec in curtea autoritatilor locale

Ministrul Sanatatii, Ioan Bazac, a semnat ieri Ordinul privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare si organigrama directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti. Directiile de sanatate publica vor transferate catre consiliile judetene, iar spitalele, catre autoritatile locale. Schimbarea ar fi usor acceptata, daca ar fi insotita si de fondurile necesare functionarii institutiilor si unitatilor sanitare.

Intr-un comunicat de presa, ministrul Bazac a declarat ca a regandit DSP ca pe o structura noua, „cu atributii adaptate la cerintele actuale”. Se pregatesc astfel, premisele descentralizarii, pe care actualul ministru intentioneaza sa o realizeze pana la finele acestui an. „In noua structura, DSP va fi transferata consiliilor judetene. Vreau sa readuc seriozitatea si consecventa in interiorul sistemului de sanatate”, a mai spus ministrul Bazac. In noua formula se redefinesc responsabilitatile fiecarui departament, serviciu, birou sau compartiment si din DSP Bacau. Rolul de control al DSP se intareste, dar cresc, in acelasi timp, responsabilitatile la nivel local ale institutiei in ceea ce priveste prevenirea, supravegherea si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile. Ordinul reglementeaza si implicarea DSP in monitorizarea starii de sanatate a populatiei. Toate aceste schimbari ar trebui sa faciliteze transferul DSP catre Consiliul Judetean, pana la 31 decembrie. „Acestia sunt pasi firesti spre descentralizare, ne-a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. Este normal ca unele investitii sa fie coordonate de la nivel local, nu de la Bucuresti. Daca transferul DSP catre Consiliul Judetean va fi insotit si de fondurile necesare, va fi bine. Am avut in ultimii 4 ani o colaborare buna cu directorul DSP, iar acest mic pas care se face in directia descentralizarii poate fi benefic”.



Un experiment care ingrijoreaza

Aceste masuri vor fi corelate cu trecerea spitalelor publice la autoritatile locale. „Exceptie fac spitalele judetene, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul DSP. Se preconizeaza ca toate celelalte spitale sa fie predate autoritatilor locale pentru un an. Daca va merge, va ramane asa. Din punctul meu de vedere, mai intai trebuie realizata descentralizarea, pe linie administrativa, si stabilit circuitul banilor”. De 6 ani, spitalele sunt in administrarea autoritatilor locale. Legea permite consiliilor locale si judetene sa suporte o parte din cheltuielile spitalelor (plata utilitatilor, investitii, reparatii). Autoritatile locale au inteles aceasta dupa cum le-a permis bugetul si relatia cu sefii spitalelor. Dupa ce isi vor primi spitalele integral, autoritatile locale vor fi obligate sa asigure si plata drepturilor salariale ale angajatilor. „Daca ni se pun la dispozitie si bani, nu avem nimic impotriva, declara Ionel Turcea, primarul din Buhusi. Daca nu, mai bine nu le transfera. Noi avem buget de supravietuire la primarie. Abia reusim sa alocam fonduri anual pentru igienizari la spital. De platit utilitatile nici nu poate fi vorba. Iar de suportarea si a altor cheltuieli, dupa transfer, la fel”. Si managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacau crede ca nu este cazul unei schimbari in relatia cu autoritatea locala. „Parteneriatul pe care il avem acum cu Consiliul Local Bacau este cel viabil, ne-a declarat dr. Gabriel Gavrila. Ni se platesc utilitatile si primim fonduri pentru unele investitii. Nu vad cum ar putea sa ne plateasca autoritatea locala salariile”. Practic, un spital, chiar public fiind, functioneaza ca un agent economic. Prin contractul incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, daca realizeaza servicii primeste bani, daca nu, nu. In relatia dintre spitale si CJAS nu este loc pentru autoritatile locale.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img