Grupul de Informare Strategică (GIS) a clarificat situația zonelor metropolitane din țară, problemă care a inflamat spiritele în județul Bacău, după ce prefectul a anunțat că la noi nu există și nu funcționează așa ceva.
Conform GIS, prin „zona metropolitană” se înțelege o arie geografică și nu neapărat o structură administrativ-teritorială constituită jurific.
Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa ?
Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi).
Articolul 11 de la Anexa Legii 351/2001 spune:
11. Delimitarea zonei metropolitane – zona metropolitană constituită conform prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.
Ilie Bîrzu, directorul adjunct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bacău a declarat, în noul context că, chiar dacă au existat în spațiul public interpretări nefondate ale prevederilor legale care au îngrijorat populația, legea se va respecta în sensul deplasării în acest perimetru fără declarație pe propria răspundere:
„O veste bună pentru cetățenii care locuiesc pe o rază de 30 de km față de municipiul Bacău : aceștia se pot deplasa fără declarația pe propria răspundere, având în vedere faptul că este constituită Zona Metropolitană, conform Legii 351/2001, care cuprinde municipiul Bacău și următoarele comune: Berești-Bistrița, Buhoci, Faraoani, Filipești, Gioseni, Hemeiuș, Itești, Izvoru Berheciului, Letea Veche, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni,Odobești, Prăjești, Blăgești, Gârleni, Sărata, Săucești, Secuieni, Tamași, Traian”.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.