Răsfoind presa, am dat de o ştire aruncată la subsolul paginilor. Mi-a atras atenţia, mai ales că, în subtitlu era pomenit numele ţării noastre: România, țara din UE cu cele mai multe WC-uri în spatele curții. Informaţia a fost prilejuită de marcarea, la 19 noiembrie, a Zilei Mondiale a Toaletei, stabilită de Adunarea Generală a ONU, în anul 2013.
Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6) să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. În prezent, 4,2 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi 1 miliard îşi fac nevoile în aer liber. Impactul unei astfel de expuneri are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, de aceea, în 2020, Ziua Mondială a Toaletelor se concentrează pe canalizarea şi salubritate durabile, alături de apă curată şi facilităţi de spălare, pentru a ajuta la protejarea sănătăţii şi la stoparea răspândirii bolilor infecţioase mortale, cum ar fi COVID-19.
Anticipând Ziua Mondială a Toaletei, Eurostat publică o statistică din care reiese că România este țara europeană cu cele mai multe WC-uri în fundul curții. Astfel, în ţara noastră, 24,2% din toalete nu sunt conectate la rețeaua de canalizare, Bulgaria este pe penultimul loc, cu 13,2%, urmează Lituania (10.0%), Letonia (8.7%), Estonia (4.7%) și Ungaria (3.1%). La polul opus se află Suedia unde absolut toate toaletele sunt legate la rețeaua de canalizare, urmată de Luxemburg, Malta, Olanda și Slovenia (toate cu 0.1%) și Germania (0.2%).
În acest moment, în lume, ca fapt divers, mai multe persoane au un telefon mobil decât acces la grupuri sanitare. Din cele peste 7 miliarde, 6 miliarde dețin un telefon mobil și numai 4,5 miliarde au acces la toalete.