Se apropie luna de când Rusia a invadat Ucraina. Ceea ce, în viziunea lui Vladimir Putin, trebuia să fie o operațiune militară fulger s-a transformat într-un război de uzură. Unul purtat și cu arme neconveționale, desigur. Fake-news-urile au curs și curg din ambele părți, să nu fim naivi! Propaganda, pro și anti, e super-activă. Numai că în cazul Rusiei ai ciudata senzație că șeful propagandei tocmai a fost dat afară de la Radio Erevan. Să recapitulăm, pe repede înapoi. În zadar s-a căznit Moscova să dea asigurări, pe la mijlocul lui februarie, că își retrage forțele armate de la granița cu Ucraina. S-a dovedit taman invers: le-a multiplicat. Și degeaba ni s-a explicat că nu va fi nicio invazie; a fost. Și încă cum! S-a spus apoi și încă se mai spune că nu e război.
Exact, la Kiev, Odessa și Mariupol avem Festivalul Păcii. S-a insistat pe ideea unei operațiuni militare speciale. Una generată de avansarea primejdioasă și nepermisă a forțelor NATO către Est, de parcă americanii ar fi atacat Kievul și nu rușii. S-a anunțat în primă fază că se dorește o intervenție pentru protejarea populației rusofone din republicile separatiste, supusă unui genocid. Adevăratul genocid, însă, a venit după: contra ucrainienilor. Un alt scop invocat a fost așa-zisa denazificare a Ucrainei. Pe lângă faptul că, până acum, mijloacele de propaganda rusești nu ne-au arătat nici măcar un nazist luat prizonier, realitatea este că Armata Roșie e cea care mărșăluiește aidoma Wehrmachtul lui Hitler.
Până și acel Z stârnește fiori, apropiindu-se de zvastică și nicidecum de simbolul flower-power. Iar Putin, cu visele lui de mărire de a reclădi un imperiu precum URSS („nu ne vom opri aici”) amintește din plin de ambițiile lui Hitler de a forma al Treilea Reich. Kremlinul a mai trâmbițat că Rusia va elibera Ucraina și poporul ucrainean, aflat în mâna unui guvern compus din drogați.
Până acum, nu am văzut decât lacrimi și disperare în rândul ucrainenilor. Și nu era din cauza drogurilor! Niciunul nu a ieșit să întâmpine cu flori în mâini și cu zâmbetul pe buze tancurile rusești, ca în documentarele de epocă rulate intensiv în perioada comunistă. S-a vorbit, totodată, de amenințarea nucleară pe care o reprezintă Ucraina și de laboratoare biologice menite să creeze arme letale. Până una alta, amenințarea cu un război nuclear a venit, explicit, din partea Moscovei. Cât despre laboratoarele biologice, în 27 de zile de război, Kremlinul nu a a fluturat, ca pradă de război, dacă nu chiar ca dovadă, niciunul.
Toate acestea fac parte din ceea ce specialiștii numesc măsuri active. Nu trebuie să fii însă cine știe ce expert ca să vezi că Rusia a luat-o pe contrasens. Pe contrasensul istoriei. În fapt, Putin e ca în bancul acela în care un șofer greșește intrarea pe autostradă și o ia pe contrasens, spunând, la vederea mașinilor care-i tot vin din față: „Mamă, uite câți nebuni circulă invers”.