3 ianuarie 2025

Ruptura dintre conducatori si condusi

Evenimentele de la Pungesti – Vaslui, din ultimele zile, arata clar aparitia unei falii intre clasa politica si alegatori. Prapastii intre guvernanti si guvernati au mai fost, dar o asemenea separare intre intregul „establishment” si popor nu a mai fost de pe vremea comunismului.

Clasa politica, in intregul ei, a ajuns sa se considere deasupra oricarei responsabilitati; politicienii, indiferent de partid, considera ca au numai drepturi, nu si obligatii fata de cei care i-au ales. Tocmai si de aici atitudinea superioara a politicienilor fata de protestele de la Pungesti. „Aplicam legea”, spun, la unison, ci din clasa privilegiatilor politici, desi ei sunt primii care au incalcat legea.



Asa cum, de exemplu, in august 1989, nici un singur nomenclaturist nu-si imagina ca se poate intâmpla ca, in numai câteva luni, sa-si piarda privilegiile, nici clasa politica actuala nu-si da seama ca fitilul s-a aprins si ca isi pot pierde puterea foarte usor.

Scenariile sunt multe si exemplele din istorie numeroase. Asa cum o mâna de protestatari a reusit sa schimbe, intr-o iarna perceptia politica a românilor, acest lucru se poate intâmpla din nou. Iar explicatia este simpla: protestele vor fi folosite ca mijloc pentru câstigarea Puterii.

Asa cum USL a profitat de manifestatiile din iarna lui 2011-2012, la fel, alte forte vor profita de protestele din acest an.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img