In saptamana trecuta la BVB s-au inregistrat tranzactii in valoare totala de doar 164 milioane RON, lichiditatea continuand sa fie relativ redusa. Ponderea titlurilor financiar-bancare in totalul tranzactiilor a fost de 47.6%, SIF5 fiind cel mai tranzactionat dintre cele cinci Societati de Investitii Financiare. Un interes crescut a fost manifestat de catre investitori pentru titlurile BRD, tranzactiile cu aceste actiuni reprezentand 14.01% din totalul saptamanii analizate.
Toti indicii bursei au inregistrat scaderi situate intre 2.5 si 2%. Astfel BET-FI a scazut cel mai mult, cu 2.42%, pana la valoarea de 54649.42 de puncte, coborand asadar sub pragul de 55000 de puncte, valoare extrem de importanta din punctul de vedere al Analizei Tehnice. 55000 a constituit un important nivel de suport, suport ce odata strapuns s-a transformat in rezistenta. Desi BET-FI a avut tentative de a depasi actuala rezistenta in sus, inchiderea de vineri nu a fost deloc convingatoare.
Indicele BET s-a depreciat si el cu 2.36%, cea mai mica scadere fiind cea a indicelui BET-C, care a pierdut doar 2.2%. Pe piata deal s-au inregistrat doar doua tranzactii. Lunea trecuta a fost un deal cu actiuni Amonil Slobozia (AMO), valoarea acestora totalizand 2.05 milioane RON, iar joi, 5 iunie s-a consemnat un deal si in cazul Prodplast (PPL), valoarea acestei tranzactii fiind de 1.34 milioane RON.
In saptamana trecuta doar 20 de emitenti au crescut, 4 au stagnat, iar 44 de societati au scazut. Cei mai castigati au fost actionarii Santierului Naval Orsova (SNO), cotatia acestui emitent urcand cu 14.91%. Urmeaza actionarii Turism Felix S.A. (TUFE), cu o crestere de 13.42%, iar pe locul III in topul cresterilor se situeaza Electrocontact Botosani (ECT), cu o apreciere de 11.94%.
Cel mai mult au scazut actiunile Oltchim (OLT), care s-au depreciat cu 19.05%. Urmeaza actiunile societatii Azomures (AZO) care au pierdut 17.14% si cele ale Amonil (AMO) care au avut o scadere de 17.01%.
Saptamana a fost caracterizata de persistenta pesimismului in randul majoritatii investitorilor. Nici indicatorii in general buni pentru multe dintre companiile listate la BVB, si nici recentele rezultate macroeconomice excelente anuntate saptamana precedenta nu au fost de natura sa genereze o „masa critica” a cumparatorilor, care sa determine intrarea bursei pe un trend crescator. In continuare sunt doar cateva dintre vestile interne deosebit de bune, care in alte conditii ar fi stimulat cu siguranta si evolutiile bursiere.
PIB. Pe trimestrul I 2008 produsul intern brut a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 10 ani, respectiv de 8.2%. In comparatie cu alte tari din UE, cresterea PIB-ului tarii noastre s-a situat pe locul al doilea dupa Slovacia, cu o diferenta in minus de doar 0.5%. Evolutia PIB-ului Romaniei s-a datorat progresului din toate sectoarele de activitate, cu exceptia agriculturii unde consumul intermediar a depasit productia. Principalele contributii apartin serviciilor (48%), respectiv constructiilor si industriei (cumulat: 39%).
Investitii straine. Conform BNR, investitiile straine directe (ISD) au fost in trimestrul I 2008 de 1588 milioane Euro, in crestere cu 3.8% fata de finalul anului trecut.
Resurse de energie. Conform Institutului National de Statistica, productia interna a fost in crestere cu 4.1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul in scadere cu 1.2%. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei. Consumul final de energie electrica a fost cu 6% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Exportul de energie electrica a crescut cu 69.5%.
Industrie. Cifra de afaceri din industrie a crescut in aprilie cu 17.5%. Comenzile noi din industrie au inregistrat o crestere pe ansamblu cu 33.5%, in timp ce productia industriala a crescut cu 13.3%.
Constructii. In perioada 1.I – 30.IV. 2008, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, valoarea lucrarilor de constructii a crescut in termeni reali cu 32.0%.
Aparenta situatie paradoxala: scaderi la BVB in conditiile unor vesti economice interne bune are o explicatie destul de simpla – psihologia investitorilor: pe fondul ingrijorarilor cauzate de situatia la nivel global este afectat si apetitul investitorilor din Romania. Numerosi investitori se pare ca actioneaza potrivit urmatorului rationament: „de ce sa cumpar astazi daca maine probabil ca voi putea cumpara mai ieftin?”. Desi pentru moment respectivii investitori pot avea dreptate, ei risca totusi „sa nu se mai poata sui in tren” in momentul in care s-ar produce o reversare brusca de trend… desigur ca se vor putea sui, dar biletul s-ar putea sa fie cu mult mai scump, numeroase actiuni avand acum un „pret promotional”.
Investitii profitabile tuturor!
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra, et. 6.Scris de Alexandru Finaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.