22 octombrie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Soros despre criza

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Soros despre criza

Nathan Gardels, editor al interesantelor carti: „La final de secol” (aparuta in 1997) si „Schimbarea ordinii globale. Reflectii ale liderilor mondiali” (1999), l-a intervievat recent pe binecunoscutul om de finante si filantrop George Soros, in legatura cu actuala criza financiara globala. Cheia pentru a intelege criza este, in opinia lui Soros, aceea ca sistemul financiar, in interiorul sau, a fost cel care a generat criza. Nu asistam la rezultatele unor socuri externe care sa fi dezechilibrat sistemul financiar, asa cum sugereaza paradigma actuala general acceptata, conform careia pietele se auto-corecteaza. Convingerea lui Soros este aceea ca pietele financiare se auto-destabilizeaza, ele nu tind decat ocazional catre echilibru. Noua paradigma propusa de Soros difera de cea clasica in doua puncte fundamentale. In primul rand pietele financiare nu reflecta exact fundamentele economice, fiind distorsionate intotdeauna de asteptarile si actiunile participantilor (traderi, investitori etc.). In al doilea rand, aceste distorsiuni ale pietelor financiare pot afecta uneori chiar fundamentele, asa cum se poate vedea atat in gazul bulelor (bubbles), cat si al prabusirilor (crashes). Euforia a fost cea care a ridicat preturile acum zece ani in cazul dot.com-urilor, la fel si in ultimii ani in cazul imobiliarelor, la fel cum panica poate prabusi cotatiile bursiere ale unor banci solide. Soros numeste „reflexivitate” aceasta conexiune bilaterala conform careia oamenii influenteaza fenomenele asupra carora ei reflecteaza.
Situatia actuala are insa radacini mult mai adanci, nu doar in bula speculativa imobiliara. Este vorba despre o super-bula creata de utilizarea pe scara tot mai larga a efectului de levier (leverage) in ceea ce priveste creditele, combinata cu credinta nejustificata intr-o piata ce se autocorecteaza. Presedintele Basescu a sesizat si el rolul nefast al leverage-ului in actuala criza, explicand aceasta in propria-i maniera: „Au venit baieti destepti cu studii la Harvard, Oxford si au inventat cum sa-ti cresti actiunile fara sa ai bani, cum sa dai credite fara sa ai bani. Nivelul de expunere la care s-a ajuns prin aceste instrumente toxice de finantare este de unul pana la 30. Deci o banca care are un milion da credite de 30 de milioane”.
Revenind la George Soros, acesta sustine ca bulele au caracter endemic, astfel incat guvernele trebuie sa isi asume rolul de a interveni pentru a preveni umflarea in exces a bulelor, nu doar de a veni cu reforme dupa ce criza si-a atins apogeul. Soros crede ca autoritatile SUA au ajuns in fine la concluzia corecta: este bine ca guvernul a decis sa investeasca in capitalul social al bancilor, si nu sa plaseze cei 700 miliarde de dolari in active toxice.
In viziunea lui Soros, exista cinci elemente cheie pentru rezolvarea actualei crize: 1. Guvernul SUA trebuie sa recapitalizeze sistemul bancar prin cumpararea de parti din capitalul social al bancilor 2. Este nevoie de relansarea imprumuturilor interbancare prin garantarea acestora si aducerea LIBOR in linie cu fondurile FED-ului, proces ce este deja in curs 3. Trebuie reformat sistemul ipotecar din SUA astfel incat ipotecile sa nu valoreze mai mult decat locuintele 4. Europa trebuie sa-si intareasca moneda (Euro) prin crearea unei „plase de siguranta” pentru bancile sale, acest lucru fiind deja in derulare 5. FMI trebuie sa asigure la randul sau o „plasa de siguranta financiara” pentru tarile mai vulnerabile aflate la periferia sistemului financiar global. Japonia a si oferit 200 de miliarde de dolari in acest scop. Implementarea efectiva a celor cinci pasi enuntati anterior va conduce la depasirea crizei.
In pofida acestor evolutii pozitive, Soros considera ca rezolvarea problemelor sistemului financiar nu va stopa recesiunea mondiala, caci deja a fost afectata economia reala. Consumatorul american nu va mai putea fi motorul economiei mondiale. Un posibil nou motor al economiei mondiale ar putea fi dezvoltarea surselor de energie alternativa si construirea unei infrastructuri „verzi”.
Referitor la viitorul rol al SUA la nivel mondial, Soros crede ca transferul de putere catre Asia se va accentua. Influenta Statelor Unite se va diminua tot mai mult, in timp ce China va deveni principala putere financiara globala. „Noi am consumat mai mult decat am produs. In timp ce noi am trait pe datorie, ei au acumulat bogatie prin economiile facute. Chinezii vor detine din ce in ce mai mult din lume caci isi vor converti rezervele din dolari si bonduri guvernamentale americane in active reale”.
Intrucat Soros a abordat problemele crizei in special din perspectiva americana, iata pe scurt si perspectiva europeana, asa cum rezulta din declaratia Presedintelui Basescu: aDialogul pe care il vedeti intre Presedintia franceza, CE si SUA este legat exact de necesitatea creari unei noi arhitecturi a sistemului de supraveghere a finantelor lumii. In ce priveste criza, este clar ca guvernele europene iau masuri extrem de puternice pentru a diminua efectele si… pentru a asigura crestere economica. In conditii de criza, sefii de stat si guvern din UE si-au propus ca masurile luate sa fie astfel incat sa evite recesiunea, dar sa garanteze si cresterea economica in UE, dar si dezvoltarea infrastructurilor care genereaza noi locuri de munca, iar Romania este parte a acestui proces.”

Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6.



Scris de Alexandru Finaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img