11 ianuarie 2025

Rubrica saptamanala despre piata de capital: O saptamana agitata

Saptamana precedenta a oferit speculatorilor extrem de multe oportunitati. Principala caracteristica comuna majoritatii pietelor a fost volatilitatea. Iata si cateva exemple: in dimineata zilei de miercuri, 3 februarie, cotatia aurului se situa la mai mult de 1120 dolari/uncie. Nu a fost nevoie de mai mult de o zi pentru ca metalul galben sa piarda peste 5% din valoarea sa, pretul de tranzactionare al aurului la finalul zilei de 4 februarie situandu-se in jurul valorii de 1060-1065 dolari pentru o uncie. Vinerea trecuta deprecierea aurului a continuat, ajungand chiar pentru putin timp sub 1045 dolari, insa pana in final cotatiile au gasit un suport in jurul valorii de 1050, ziua incheindu-se pentru o uncie de aur la 1065,9 dolari, valoare chiar mai mare decat cea consemnata la deschidere: 1063.3 .
O alta evolutie spectaculoasa a avut-o perechea valutara Euro/. Daca pornim observatia noastra, la fel ca sI in cazul aurului, de pe 3 februarie, vom constata ca in debutul zilei de 3 februarie un Euro se putea cumpara cu mai mult de 1,4 dolari americani, pentru ca in finalul aceleiasi zile raportul sa scada pana sub 1,39. Pana acum nimic spectaculos, insa ziua de joi a continuat cu o depreciere majora a monedei europene, desi eu cred ca este mai adecvat sa vorbim despre o apreciere a dolarului american. Astfel, in finalul zilei de 4 februarie acelasi Euro era cotat la doar 1,3722 dolari. Spre deosebire de aur, tendinta de depreciere a monedei europene s-a mentinut mai bine si vinerea trecuta, lumanarea corespunzatoare reprezentarii grafice tip candlestick fiind de culoare rosie. Astfel, cotatia de inchidere pentru perechea Euro/: 1,3676 s-a situat sub cea inregistrata la deschidere: 1,3722. Nu este lipsit de importanta sa subliniem ca, in timpul zilei de vineri, s-a ajuns chiar la un minim de 1,3584 dolari pentru un Euro, ceea ce inseamna o volatilitate mai mare de 400 de pipsi inregistrata in numai trei zile.
Cele doua evolutii prezentate anterior sunt in consonanta cu scaderile importante petrecute, in aceeasi perioada, si la majoritatea burselor. Nu voi detalia evolutiile principalilor indici bursieri americani, marginindu-ma doar sa mentionez ca ziua de joi a consemnat scaderi ample si constante pe toata perioada tranzactionarii, in timp ce vinerea trecuta s-a incheiat, atat pentru Dow Jones cat si pentru S&ampP500, la aproximativ aceleasi nivele din deschidere (indicii au suferit noi scaderi in timpul sedintei de tranzactionare, insa au recuperat catre final, copiind parca modelul aurului).
[ad#stire]Ca de obicei, aatmosfera” globala a afectat si BVB-ul. Chiar daca la nivel saptamanal BET-FI a avut o usoara crestere, indicele BET s-a depreciat. Pe parcursul sedintei de vinerea trecuta – care a fost extrem de volatila si la BVB-, BET-FI a inregistrat insa chiar o depreciere de peste 5%, aceasta reducandu-se usor in final.
Analiza tehnica a graficelor indicilor americani (dar si vesteuropeni) imi indica viitoare scaderi pentru perioada urmatoare. Deocamdata indicele S&ampP500 a coborat vineri pana la 1043,7 puncte, exact unde este nivelul Fibonacci de 38.2%, dupa care si-a mai revenit in final, asa cum am aratat. Urmatorul nivel (50%) la care ar putea coboare S&ampP este situat in jurul valorii de 1010 puncte. Cu toate acestea, nu este exclus nici ca nivelul de 38,2% sa se transforme intr-un suport, de la care sa asistam la noi cresteri, insa aceasta varianta o consider mai putin probabila
Autorul poate fi contactat pe email:
alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel. 0748-548.267.

Alexandru Finaru





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img