10 ianuarie 2025

Rubrica saptamanala despre piata de capital: O noua iesire la rampa a lui Roubini

In ultimele articole am anticipat, bazandu-ma in special pe instrumente simple ale Analizei Tehnice, fenomenul ca, la nivel global, cresterile bursiere declansate cu o sincronicitate uimitoare la inceputul lunii martie 2009, incep sa dea semne de slabiciune. Aceste predictii au fost deplin confirmate de evolutiile saptamanii abia incheiate.
Iata ca martea trecuta binecunoscutul specialist Nouriel Roubini, personalitate marcanta in lumea analistilor economici la nivel mondial, si-a exprimat din nou opiniile vis-a-vis de actuala criza, cu ocazia summit-ului aReuters Investment Outlook” organizat la New York. Pentu acei cititori care nu au avut ocazia sa lectureze articolele mele precedente in care am prezentat personalitatea exceptionala a domnului Roubini, cu ocazia altor luari de pozitie ale domniei sale, voi relua acum pe scurt doar unul dintre motivele pentru care eu urmaresc cu mare atentie parerile renumitului specialist. Este vorba despre faptul ca vocea domniei sale a fost printre primele (si totodata extrem de putinele voci, desigur), care au exprimat serioase temeri referitoare la iminenta declansarii unei severe crize mondiale inca din perioada de plin avant al economiei americane. Chiar daca aceste semnale de alarma, alaturi de anterioare luari de pozitie ale domniei sale, i-au atras porecla de aDoctor Doom” (Doctor Dezastru), eu consider ca dincolo de rezonanta nefericita a poreclei, este important, pentru toti cei care urmarim mersul economiei globale, cel putin sa cunoastem si sa analizam trecand prin filtrul propriu opiniile acelor specialisti ale caror predictii anterioare, sustinute de argumente solide, au fost confirmate, mai ales in cazul in care previziunile respective au fost facute acontra curentului”.
Desi la ora actuala sunt numeroase parerile conform carora o revenire economica este iminenta, Nouriel Roubini considera exista mai degraba aun risc semnificativ al unei recesiuni de tip dubla imersiune”, asadar actualul usor avant economic precede doar o noua contractare. In viziunea lui Roubini, economia nu va incepe adevarata revenire pana la finele acestui an, iar chiar si in 2010 ea va fi vulnerabila la ratele mari ale dobanzilor si la preturile materiilor prime.
In continuare Roubini a atras atentia asupra divergentei crescande dintre sentimentul de afaceri, care s-a imbunatatit in ultimile luni, si productia industriala, care este intr-o abrupta coborare, diminuandu-se cu inca 1.1% in luna mai. Un alt element care il determina pe Roubini sa nu impartaseasca optimismul sustinatorilor iminentei redresari a economiei americane este rata somajului, care acum este la maximul ultimilor 26 de ani: 9.4%, iar in opinia aDoctorului Catastrofa” va atinge chiar 11% inainte de a incepe sa coboare.
aRecesiunea din Statele Unite va avea forma de U, urmand sa dureze circa 24 de luni”, a mai precizat Roubini intr-un articol recent. (Modesta mea opinie, influentata desigur si de predilectia pentru Analiza Tehnica, este aceea ca mai potrivita ar fi comparatia cu forma literei W, dar aceasta nu schimba esenta problemei). aFata de actualul consens ce spune ca ne aflam practic la sfarsitul recesiunii, dupa parerea mea acest lucru nu este adevarat, recesiunea va mai dura intre sase si noua luni inainte de a se incheia.” Interesant este ca aceasta declaratie, venita din partea aDoctor Doom”, a generat interpretari conform carora perspectivele lui Roubini au devenit mai optimiste. Exact din acest motiv domnul Roubini a tinut sa precizeze: aPentru ca am anticipat ca recesiunea se va sfarsi pana la sfarsitul anului, se spune ca sunt optimist. As zice ca, fata de consensul actual, eu sunt mult mai pesimist”.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.

Alexandru Finaru





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img