10 ianuarie 2025

Rubrica saptamanala despre piata de capital: La bursa s-a terminat criza. Oare?

aEconomia Statelor Unite ale Americii s-a contractat intr-un ritm mai redus in trimestrul al doilea, ceea ce este un semn ca cea mai dificila recesiune de dupa Marea Depresiune incetineste.” Citatul de mai sus este preluat din stirea difuzata vinerea trecuta de Bloomberg, referitoare la scaderea valorii PIB-ului american (GDP) cu 1% in trimestrul al doilea din 2009. Chiar daca este vorba despre o scadere, sunt doua motive pentru a considera stirea drept pozitiva. In primul rand contractia PIB-ului a fost sub asteptarile expertilor, care estimau o scadere de 1.5, iar in al doilea rand ea vine dupa cea mai severa depreciere trimestriala din ultimii 27 de ani: -6.4% in trimestrul I. Andrew Liveris, CEO al firmei Dow, a comentat extrem de sugestiv: aEconomia SUA si-a gasit minimul, insa revenirea va fi lenta atat timp cat somajul va continua sa afecteze cheltuielile consumatorilor”.
Sa fie oare scaderea PIB-ului american mai redusa decat cea asteptata o veste suficient de buna pentru a alimenta cresterile in continuare la burse? Personal am dubii serioase in acest sens, si sunt deacord intrutotul cu finalul afirmatiei domnului Liveris.a Unul dintre argumentele mele este acela ca optimismul investitorilor la bursa a depasit cu mult realitatile economice.
Scenariul cel mai probabil in opinia mea este urmatorul: cresterile spectaculoase incepute in martie au avut drept principal acombustibil” banii noi ce au fost tipariti si au ajuns la dispozitia marilor investitori in special din Statele Unite. Acestia (si ma refer in special la marile banci care au beneficiat din plin de fondurile primite prin programele anticriza) au folosit banii primiti pentru a face ceea ce ei stiu mai bine: speculatii. De aceea putem observa nu doar o crestere a cotatiilor bursiere, ci si a preturilor marfurilor, de exemplu petrolul.
[ad#stire] Eu estimez ca acesti mari investitori, care au fost principalul motor al cresterilor incepute in martie, vor lua in considerare cat de curand marcarea profiturilor obtinute prin vanzarea actiunilor, iar in momentul in care se va atinge o amasa critica” a vanzatorilor este foarte probabil sa urmeze o panta descendenta la burse. Acest lucru s-ar putea declansa fara vreun motiv aparent, dar ma astept ca nu mult timp dupa ce vor incepe scaderile sa apara si vestile negative. Desigur ca acestea le vor face astfel viata mai usoara analistilor care au intotdeauna o explicatie pentru ceea ce s-a petrecut deja (in ipoteticul scenariu prezentat este vorba desigur de viitoare explicatii, ce vor fi date a posteriori de catre analisti docti, pentru scaderile pe care lea previzionez eu acum).
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.

Alexandru Finaru





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img