Prezenta investitorilor institutionali locali pe piata interna de capital este una modesta. O analiza realizata de catre European Fund and Asset Management Association referitoare la valoarea activelor fondurilor de investitii administrate intern claseaza Romania printre codasele din Europa la acest capitol. Detinerile de active ale fondurilor administrate in Romania sunt foarte reduse fata de activele fondurilor administrate la nivel european, reprezentand abia 0,04% din total. Spre comparatie, piata din Ungaria este de aproape cinci ori mai mare, cea din Polonia este de noua ori mai mare iar cea din Austria de peste cincizeci de ori mai mare decat a noastra.
Daca piata fondurilor de investitii din Romania este la un nivel care lasa suficient spatiu de dezvoltare, piata fondurilor de pensii private este inca in faza incipienta. Sistemul privat de pensii a devenit operational la noi abia anul trecut. Primele contributii au fost virate in luna mai a aceluiasi an. Fondurile de pensii private si-au inceput activitatea de investire testand si piata de capital insa au renuntat repede datorita riscurilor ridicate. Conform Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dupa primul semestru al anului 2008, circa 6% din sumele colectate de catre administratorii fondurilor private de pensii erau investite in actiuni. Procentul a scazut constant in urmatoarele luni, ajungand la numai 1,36% din totalul activelor fondurilor de pensie in luna ianuarie 2009.
Bugetul votat pentru anul 2009 prevede intre altele, si mentinerea contributiilor la sistemul de pensii private obligatorii la 2%. Legea nr. 411/2004 privind reforma sistemului de pensii in Romania prevedea cresterea graduala, cu 0,5% anual, de la un nivel de 2% in 2008, la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016. Aceasta permitea administratorilor gestionarea unor sume din ce in ce mai substantiale, odata cu trecerea anilor. Inghetarea contributiilor la 2% in 2009, afecteaza inclusiv bursa de la Bucuresti. O parte din aceste fonduri urmeaza a fi investite si in actiuni in momentul in care administratorii vor considera ca riscurile aferente acestora s-au redus, iar preturile actiunilor si perspectivele companiilor listate vor justifica decizia de investitie. Instabilitatea si lipsa de credibilitate a sistemului legislativ din Romania a fost una dintre principalele probleme care, de-al lungul anilor, au limitata investitiilea straine in economie. Perpetuarea acestor probleme si in actualul context mondial va oferi investitorilor straini inca un motiv intemeiat de a stat departe de economia noastra. In plus, si investitorilor institutionali autohtoni li se pun piedici in indeplinirea planurilor de investitie prin astfel de modificari legislative.
Pe termen lung, fondurile de pensii private vor reprezenta un participant important pe piata de capital. Autoritatile ar trebui sa sprijine investitiile fondurile private de pensii in actiunile companiilor romanesti si nu sa reduca ritmul de capitalizare a lor. In Polonia, de exemplu, li s-a impus administratorilor de fonduri de pensii ca investitiile in actiunile companiilor cotate pe bursele externe sa nu depaseasca procentul de 5% din totalul sumelor investite, pentru stimularea investitiilor in economia proprie.
Contributiile autohtone la sistemul de pensii sunt intre cele mai mici din regiune. Bulgaria a introdus pilonul II de pensii private obligatorii in anul 2002, iar acum contributiile angajatilor bulgari reprezinta 5% din veniturile brute. In Polonia procentul este mai ridicat atingand 7,3%, in Ungaria 8%, iar in Slovacia 9%. Cehia pregateste o legislatie care sa permita contributii initiale la fondurile de pensii private obligatorii de 6% in incercarea de recuperare a decalajelor fata de statele din jur.
Bursa a fost neglijata ani la rand de catre autoritati si de catre politicieni. Preocuparile acestora au fost altele decat dezvoltarea uneia dintre verigile cheie ale economiei. Marile privatizari s-au transat departe de transparenta oferita de bursa.
Fragilitatea pietei romanesti de capital a fost, la nivelul tarii, primul aspect scos in evidenta de criza financiara mondiala. Investitorii straini sunt cei care confera consistenta pietei noastre de capital in actualul stadiu de dezvoltare. Daca autoritatile nu vor cauta sa incurajeze dezvoltarea investitorilor institutionali locali care sa finanteze economia atunci vom continua sa asteptam investitorii straini. Iar asteptarea ar putea putea fi lunga si dureroasa.
Investitii profitabile tuturor!
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6.