In cursul saptamanii precedente s-au atins noi maxime anuale pentru indicii de la cele mai importante burse din lume. Mai mult, indicele Dow Jones din SUA a depasit nivelul deosebit de semnificativ – cel putin din punct de vedere psihologic – de 10.000 de puncte. La Bucuresti bursa a tinut cont doar in mica masura de grava criza politica, cu profunde repercusiuni economice. Atat BET, cat si BETFI au fost verzi, ceea ce a confirmat predictiile din articolul precedent, bazate pe corelarea pe care o consider ca fiind deosebit de puternica dintre bursa de la Bucuresti si marile burse de peste hotare.
Eu continui sa ii sfatuiesc pe investitorii care se gandesc in aceste momente sa cumpere actiuni listate la BVB sa incerce in primul rand sa anticipeze evolutiile ce vor urma la NYSE. Desigur ca, in eventualitatea agravarii dramatice a contextului intern, sansele ca indicii de la BVB sa-si continue ascensiunea oricum se vor reduce substantial, iar un astfel de scenariu nu poate fi exclus. De exemplu, in conditiile in care urmatoarea transa a imprumutului de la UE-FMI-BM va intarzia mult, exista un risc major de depreciere a monedei nationale, dar si de corectii la bursa. Tocmai din acest motiv orizontul de timp investitional este acum un factor extrem de important. In prezent sunt intrunite suficiente premise pentru ca viitorul apropiat sa fie caracterizat de o volatilitate crescuta, ceea ce implica abordari diferite in functie de perioada planificata a investitiei. In general, cei care sunt activi in astfel de perioade la burse sunt speculatorii – acea categorie de jucatori care urmaresc marcarea unor profituri intr-un interval redus de timp. Desigur ca riscurile unei astfel de abordari sunt relativ mai mari, de aceea un orizont de timp investitional scurt nu este in general recomandat decat profesionistilor, acestia avand de partea lor nu numai cunostinte speciale, ci mai ales o disciplina stricta de tranzactionare.
Un scenariu ipotetic pentru perioada urmatoare ar putea arata astfel: ecourile cresterilor semnificative inregistrate de mai bine de jumatate de an la burse au ajuns, in special prin intermediul mass-media, la mase tot mai largi de oameni, cu pregatiri diverse, dar nicidecum experienta bursiera. Mirajul unor castigurilor mari ii va determina pe multi sa cumpere actiuni la preturile actuale, cu speranta ca actualul trend crescator va continua pentru un timp cat mai indelungat. In eventualitatea deloc neglijabila in care vor apare mai multe vesti negative, sau cel putin se vor termina vestile pozitive care au alimentat raliul de pana acum, investitorii care au cumparat actiuni lunile trecute, la preturi cu mult mai mici fata de cele actuale, vor trece la marcarea profiturilor.
Intr-o astfel de posibila evolutie viitoare un adevarat speculator va vinde si el, fara ezitare, acele actiuni detinute care ar scadea sub limita prestabilita a pierderilor asumate initial, insa un nou intrat probabil ca va astepta ca piata sa creasca, conform cu sperantele sale… Acest scenariu nu ar fi altceva decat inca o reeditare a numeroaselor altor cazuri precedente similare: profesionistii cumpara cand acurge sange pe strazi” si vand atunci cand bursa este in plina crestere, intr-o euforie cvasigeneralizata.
[ad#stire] Un astfel de scenariu are totusi si un posibil final fericit: novicele a avut din start un orizont de timp investitional de ordinul anilor, nu a cumparat de toti banii ci a alocat doar un mic procent al sumei totale destinata investitiilor, si in loc de a se panica si a vinde la minimul pietei el va continua sa faca noi achizitii in momente din ce in ce mai propice. In aceste conditii este rezonabil ca, la expirarea termenului de timp stabilit initial, investitorul respectiv sa poata marca un profit consistent.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.
Alexandru Finaru