aSaptamana precedenta a fost caracterizata de cresteri la nivel global ale cotatiilor actiunilor.” Ghilimele intre care am incadrat fraza anterioara indica faptul ca m-am autocitat, daca imi este permis sa ma exprim astfel, preluand intocmai debutul articolului precedent. Trebuie sa admit ca evolutiile burselor globale in ultimile doua saptamani imi ridica un mare semn de intrebare, pe care vi-l voi impartasi in cele ce urmeaza.
Mai intai sa recapitulam, pe scurt, evolutia din Statele Unite ale Americii, stat in care s-a declansat dealtfel actuala criza, si totodata piata bursiera cu care se coreleaza majoritatea burselor globale. De la maximele atinse de indicii bursieri din SUA in octombrie 2007 au urmat patru valuri de scaderi considerabile, pana la atingerea unor minime locale la inceputul lui martie 2009. Economia Statelor Unite nu prezenta semne evidente ale crizei decat pentru putini specialisti in octombrie 2007, dar este un lucru firesc ca bursa sa anticipeze evolutiile economiei. Aceasta se intampla deoarece marii investitori care sesizeaza un risc potential actioneaza in general rapid. Astfel, cei care au sesizat la timp iminenta spargerii bulei imobiliare din Statele Unite si-au vandut actiunile la bursa si concomitent s-au reorientat catre alte sectoare (de exemplu marfuri, metale pretioase etc.).
Prin simetrie, in conditiile in care la orizont apar semnele unei revigorari economice, reactia investitorilor poate fi aceea de (re)lua in considerare cumpararea de actiuni. In opinia mea aceasta este principala explicatie a cresterilor burselor din SUA (dar si la nivel global) incepand din martie 2009. Administratia Obama a anuntat, si deja a luat, numeroase masuri de stimulare a economiei si de sprijinire a unor mari companii, inclusiv prin preluarea activelor toxice ale bancilor, iar investitorii au inceput sa cumpere masiv actiuni in asteptarea efectelor pozitive ale acestor masuri. Cu toate acestea, in perioada cresterilor bursiere spectaculoase din martie-iunie rezultatele macroeconomice din SUA nu au fost prea incurajatoare (somaj in crestere, scaderea puterii de cumparare etc.). Astfel ca incepand din a doua jumatate a lui iunie indicii americani au inceput sa scada, fenomen pe care l-am anticipat corect in articolele de la vremea respectiva.
In ultimile doua saptamani insa a aparut o disonanta intre contextul economic american si evolutiile bursiere. Pe fundalul unor rezultate financiare acaldute” in raportarile financiare ale companiilor din Statele Unite, am asistat la cresteri bursiere spectaculoase. Joia trecuta Indicele Dow Jones a depasit chiar pragul de 9000 de puncte. Principalul semn de intrebare, in acest context, se refera la fundamentele acestor cresteri, atat in SUA, cat si mai ales in Romania, tara cu mult mai departe de finalul crizei.
[ad#stire] Trebuie sa admit ca, cel putin la momentul actual, nu am un raspuns satisfacator la aceasta intrebare. Acesta este motivul pentru care ma astept cat de curand la corectarea disonantei semnalate anterior in sensul unor viitoare noi scaderi bursiere. Desigur ca exista, cel putin teoretic, si eventualitatea unor iminente cresteri economice, dar aceasta varianta mi se pare mult mai putin plauzibila. De aceea recomandarea pe termen scurt este de a marca cel putin o parte din profiturile inregistrate datorita cresterilor din ultima perioada.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel. 0748-54.82.67.