11 ianuarie 2025

Rubrica saptamanala despre piata de capital Criza politica si bursa

Trebuie sa admit inca din start ca sunt extrem de curios in legatura cu influenta pe care o va avea actuala criza politica asupra evolutiilor de la BVB. Este vorba despre o trista curiozitate stiintifica, tristetea datorandu-se faptului ca nu mi-as fi dorit sa fiu pus in postura de a analiza vreodata un astfel de eveniment in tara mea. Provocarea stiintifica este potentata de dificultatea de a stabili, cel putin la aceasta ora, in ce masura scaderile de la bursa din Bucuresti se datoreaza evenimentelor nefericite generate de ambitiile si setea de putere a unei singure persoane, sau este vorba in continuare de simpla corelare cu marile burse mondiale.
Ultimile doua zile ale saptamanii precedente au fost de un rosu intens la BVB, insa este prematur sa stabilim acum daca scaderea pronuntata si cvasigeneralizata a cotatiilor actiunilor s-a produs din cauza tulburarilor politice de la Bucuresti. Trebuie sa precizez ca joia trecuta – ziua demisiei in bloc a ministrilor care n-au mai corespuns exigentelor domnului Boc – s-au inregistrat deprecieri semnificative la toate marile burse ale lumii.
Actuala criza politica damboviteana a simplificat, cel putin partial, problema predictiilor bursiere. Astfel, in cazul in care deprecierile pe marile burse vor continua, este mai mult decat normal sa ne asteptam la scaderi importante si la BVB, acestea fiind potentate si de instabilitatea politica din Romania. Intrebarea care se pune acum este urmatoarea: in conditiile in care scaderile de la New York, Frankfurt si Londra se vor dovedi doar simple corectii in trendul bursier ascendent inceput in luna martie, ce se va intampla cu actiunile de la Bucuresti? Ne vom corela in continuare sau nu? Opinia mea este ca nu sunt sanse foarte mari ca bursele externe sa-si continue cresterile in ritmul sustinut inregistrat pana de curand. Mai degraba ar putea sa urmeze un palier, caracterizat eventual de o volatilitate crescuta, perioada in care marii investitori vor avea timp sa analizeze si sa decida daca este oportun sa mizeze pe continuarea cresterilor sau majoritatea va considera ca bursele au intrecut cu mult performantele economiei reale si se vor reorienta spre alte sectoare, marcandu-si profiturile la bursa.
Daca totusi miile de miliarde de dolari ce au fost ainjectati” in marile companii (in special banci) de pe ambele maluri ale Atlanticului, dintre care o buna parte au ajuns si la cele mai mari burse, vor continua sa alimenteze puternicul trend crescator a carui durata este deja mai mare decat cea tipica perioadelor de recesiune, ramane sa vedem care va fi reactia investitorilor de la BVB. Personal sunt destul de rezervat, chiar in acest caz, iar motivul este acela ca investitorii straini joaca un rol important la Bucuresti, iar acestia ar putea sa nu mai fie foarte interesati de BVB, cel putin atat timp cat leul va avea evolutii de natura a pune si problema recuperarii unor diferente de curs valutar greu predictibile in actualele conditii. Desigur ca ecuatia este cu mult mai complicata, un factor specific ce ar putea actiona in sensul cresterii atractivitatii BVB (sau cel putin a unui sector important – Societatile de Investitii Financiare) fiind mult discutatul prag de la SIF-uri.
[ad#stire] In aceste vremuri tulburi imi vine in minte un indemn al unui celebru investitor american: aprima grija trebuie sa fie aceea de a nu pierde bani!”
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel. 0748-54.82.67.

Alexandru Finaru





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img