10 ianuarie 2025

Rubrica saptamanala despre piata de capital: Ceva mai multa analiza tehnica

In finalul articolului precedent am semnalat faptul ca din perspectiva analizei tehnice au aparut anumite indicii ca atrendul crescator, inceput din luna martie pentru DAX, incepe sa dea semne de oboseala”. Dupa cum am explicat in articolul respectiv, precum si in numeroase ocazii anterioare, exista o corelatie stransa intre principalii indici bursieri mondiali, inclusiv indicii de la BVB. Voi acorda in cele ce urmeaza mai multa atentie indicelui DAX, pentru a continua ceea ce am inceput in articolul anterior, iar apoi voi face cateva observatii asupra principalilor indici ai pietei americane, DowJones si S&ampP. Datorita corelarii la nivel global, analiza indicilor amintiti ne va ajuta sa putem anticipa, intr-o buna masura, si evolutia indicelui BET.
Lunea precedenta a fost o zi verde pentru majoritatea pietelor la nivel mondial. Indicele DAX a deschis ziua la 5092,16 puncte, cu peste 150 puncte peste valoarea de inchidere din vinerea anterioara. In cursul zilei respective DAX a atins chiar un maxim de 5156,6 puncte, valoarea de inchidere fiind de 5092,16. Marti, 2 iunie a fost inca o zi verde pentru indicele german, care a atins atunci chiar maximul saptamanal. Miercuri, 3 iunie, a fost insa o zi de scadere puternica, la numai o zi dupa maxim fiind atins chiar minimul saptamanii. Desigur ca este de prisos sa mai spun ca evolutia DAX a fost sincrona in cele trei zile analizate atat cu piata din SUA cat si cu cea din Romania.
Dupa volatilitatea maxima saptamanala inregistrata pe scaderea de miercurea trecuta au urmat doua zile mult mai calme. Joi, 4 iunie, valoarea de inchideree pentru DAX a fost extrem de apropiata comparativ cu cea de deschidere. Exprimat in cuvinte, un astfel de fenomen probabil ca nu este prea sugestiv. Insa daca facem apel la unul dintre instrumentele de baza ale analizei tehnice: reprezentarea grafica a preturilor folosind tehnica alumanarilor japoneze” (candlesticks), joia trecuta s-a produs ceea ce se numeste un adoji”. Iar doji semnifica incertitudine. Este momentul acum sa amintesc si faptul ca nu doar joi, ci si vinerea trecuta investitorii germani au fost mai degraba indecisi, acest lucru fiind si mai vizibil la nivel global, cand indicele GDOW (Global Dow Jones) a fost si el aproape de un doji (variatia sa a fost doar de -0.05%). Daca la aceste observatii mai adaugam si faptul ca vinierea trecuta a fost o zi mixta pentru bursa din SUA: Dow Jones a crescut cu 0.15%, in timp ce S&ampP 500 a scazut cu 0.25%, se contureaza tot mai clar incertitudinea pietelor bursiere la nivel global.
Ceea ce am prezentat mai sus constituie tot atatea argumente pentru a-mi sustine in continuare observatiile referitoare la aoboseala” semnalata in trendul crescator al indicelui DAX. Desigur ca aincertitudine” nu este sinonim cu aoboseala”, si nu implica neaparat o schimbare de trend. Evolutia viitoare a indicilor va fi determinata in special de noile evenimente, pozitive sau nu, ce se vor petrece de acum inainte.
Ceea ce vreau inca o data sa subliniez este faptul ca nu exista o relatie de tip matematic intre un eveniment pozitiv si o crestere bursiera. Nici invers, evenimente sau stiri negative nu conduc totdeauna la scaderi ale bursei. Pretul stabilit la bursa este totdeauna cel corect, caci el reflecta echilibrul intre cerere si oferta, sau mai concret: acordul dintrea vanzator si cumparator. Acesta este poate cel mai important aspect, care din pacate scapa uneori si celor mai avizati: orice tranzactie, inclusiv cele bursiere, implica doua PERSOANE. Iar acestea actioneaza (a se citi aconvin asupra unui pret”) pornind in mare masura de la convingeri, sentimente si perceptii personale, asadar SUBIECTIVE. Iata de ce nu vom putea gasi niciodata solutii matematice perfecte si nu vom putea face predictii doar daca folosim analiza tehnica chiar impreuna cu analiza fundamentala.
Partizanii analizei tehnice, printre care ma numar si eu, cu moderatie insa, pot agumenta ca anumite instrumente specifice AT reflecta chiar si sentimentele investitorilor. Un astfel de caz este cel al formatiunilor specifice lumanarilor japoneze, dintre care DOJI, formatiunea amintita mai sus, desi este extrem de simpla, ofera totusi informatii asupra unui sentiment important: incertitudinea. In cazul concret analizat, al indicelui DAX, dupa semnalele evidentiate in articolul precedent de o posibila incetinire a trendului crescator (cresteri moderate care insa nu s-au incadrat in definitia clasica: higher highs and higher lows), incertitudinea evidentiata acum prin formatiunea de tip doji de joia trecuta, precum si de faptul ca, la nivel de grafic saptamanal de aceasta data, ultimile doua saptamani pot fi asimilate si ele ca fiind doji, ma conduc la ideea ca este rezonabil sa ne asteptam la viitoare corectii.
Desigur ca nu trebuie pierdut din vedere aspectul esential: daca viitoarele stiri ce voar apare vor fi in majoritate bune si foarte bune, si mai ales daca investitorii le vor percepe ca atare, atunci cu siguranta ca atat oboseala, cat si incertitudinea semnalata, vor fi depasite. Oboseala s-ar putea astfel dovedi drept doar o mica pauza inaintea unor noi cresteri, iar incertitudinea doar un moment trecator.
Nu trebuie nicicand sa uitam ca in orice analiza bursiera lucram cu probabilitati, si nu cu certitudini. Pe baza celor amintite mai sus, personal consider ca exista o mai mare probabilitate ca indicele DAX sa sufere in viitor o corectie a trendului crescator declansat in martie. Practic, in acest interval de 13 saptamani, doar doua au fost rosii, inclusiv ultima saptamana abia incheiata. Trebuie sa amintesc aici si faptul ca scaderile anticipate, in conditiile in care noile minime ce ar putea fi atinse nu vor fi sub valoarea celor din martie, ar reprezenta la scara mai mare doar o corectie sanatoasa a actualului trend crescator, care s-ar putea asfel sa puna capat definitiv descresterilor majore generate de actualaa criza. Aceleasi consideratii sunt valabile, in mare, si pentru BVB, dar despre acesta vom vorbi in articolul urmator.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.

Alexandru Finaru





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img