10 ianuarie 2025

Rubrica saptamanala despre piata de capital: Bursa a oferit randamente excelente in ultima luna

Cresterile inregistrate la BVB in ultima perioada nu au constituit pentru mine o surpriza. Este drept, s-au lasat destul de mult asteptate, insa cel putin in unele cazuri randamentele ce ar fi putut fi obtinute in ultima luna sunt cu adevarat impresionante. Un astfel de exemplu este cel al actiunilor BRD. Cine ar fi cumparat actiuni BRD pe 26 februarie, cand s-au facut tranzactii si la pretul de 3.71 Ron/actiune si le-ar fi vandut vinerea trecuta (pe 27 martie) la maximul zilei, 7.1 Ron/actiune, ar fi marcat un castig de peste 90%! Chiar mai spectaculos este cazul SSIF Broker Cluj: cumpararea actiunilor BRKa la minimul zilei de 18 februarie (0.0492 Ron/actiune), urmata de vinderea acestora la maximul de 0.121 Ron/actiune inregistrat tot vinerea trecuta ar fi adus un randament de 145% in doar sase saptamani.
Dupa cum am spus de nenumarate ori, cine pretinde ca reuseste constant sa cumpere la valori minime si sa vanda la maxime nu trebuie privit cu prea multa incredere.a Probabil ca una dintre cele mai importante lectii invatate „pe viu” de catre investitorii la bursa in urma actualei crize este aceea de a aplica in practica cel putin doua dintre ideile prezente in majoritatea cartilor serioase despre bursa. Prima idee este ilustrata de urmatorul proverb bursier: „sa ne multumim doar cu mijlocul osului, fara a ravni si la capetele acelui os”. Exemplificarea practica despre cum poate fi aplicat acest proverb poate fi facuta in oricare din cele doua cazuri prezentate mai sus. Desigur ca este improbabil sa fi cumparat BRD chiar la minimul de 3.71 inregistrat pe 26 februarie. Insa, pe de alta parte, cine ar fi urmarit cu atentie atat evolutiile pietelor globale, cat si cazul specific al BRD, nu ar fi fost afectat psihic de scaderile anterioare si ar fi utilizat elemente de baza furnizate de analiza tehnica, ar fi putut sa cumpere actiuni BRD la deschiderea zilei bursiere de 3 martie, la pretul de 4.1 RON/actiune, ca urmare a unui semnal de cumparare dat de unul dintre cei mai cunoscuti indicatori folositi pe larg de analiza tehnica, numit MACD. Acest scenariu este cu mult mai credibil decat cumpararea la minimul din 26 februarie, si ceea ce este cu mult mai important, este faptul ca acest gen de decizie de cumparare are un caracter repetabil, si exclude hazardul sau ghicitul minimelor.
In actualele conditii relativ incerte, o varianta demna de luat in considerare ar putea fi de tipul „musca si fugi”. Astfel, odata cumparata o actiune, investitorul ar putea sa-si propuna marcarea unui castig de 20-25%, fara a astepta un semnal specific de vanzare. Trebuie sa precizez acum ca o astfel de strategie este obligatoriu sa ia in considerare din start si eventualitatea nedorita, cea a unor posibile scaderi. Voi dezvolta subiectul in cele ce urmeaza, caci este vorba despre cea de a doua lectie importanta oferita de actuala criza.
Revenind la scenariul propus anterior, in ipoteza ca tinta de profit ar fi fost de 25%, investitorul nostru ar fi dat ordin de vanzare pentru actiunile BRD cumparate la 4.1 Ron la pretul de 5.3 Ron. Urmarind evolutia cotatiilor BRD, putem constata ca acest pret a fost atins pe 19 martie, zi in care cotatia maxima a BRD a atins chiar 5.75 RON/actiune.
Trebuie sa subliniez ca exemplul prezentat mai sus era practic la indemana oricarui investitor la BVB, care nu avea nevoie pentru a actiona in acest mod de cine stie ce informatii secrete. Practic investitorul ar fi realizat in doar 16 zile un randament de 25% ! Desigur ca 25% („mijlocul osului”) reprezinta cu mult mai putin decat 90% („osul cu tot cu capete”), dar riscul unei astfel de tranzactii nu ar fi fost deloc mare, in conditiile respectarii celei de a doua reguli, despre care am amintit anterior, si pe care o voi dezvolta in continuare.
Este vorba despre obligativitatea stabilirii, cel putin la nivel mental, inca din momentul cumpararii unei actiuni, a unui plafon prestabilit de stop-loss. Cu alte cuvinte cumpararea unei actiuni „x” la pretul „y” se face avand speranta ca pretul va creste intr-un viitor nu prea indepartat. Ceea ce s-a intamplat pe majoritatea pietelor globalea in ultimii doi ani ne-a reamintit insa ca trebuie sa fim pregatiti si pentru scaderi, iar un stop-loss stabilit de exemplu la minus 10-15% fata de valoarea de cumparare reprezinta totdeauna o protectie sigura impotriva pierderilor mai mari ce pot sa apara chiar „din senin”.
Varianta unui stop-loss la -15% ar fi fost, in exemplul precedent al cumpararii BRD, doar un airbag menit sa ne protejeze in cazula unui eventual nedorit accident (scaderea pretului BRD la mai mult de 15% fata de valoarea de cumparare). In cazul concret analizat airbagul nu s-ar fi declansat deloc!
Realitatea este cu siguranta mult mai complexa, iar castigurile bursiere in vremuri de criza sunt cu mult mai greu de obtinut, de multe ori singura tinta rezonabila fiind doar minimizarea pierderilor. Un aspect extrem de important este in continuare si orizontul de timp investitional, ilustrarea cea mai plastica a acestui element fiind un alt binecunoscut proverb bursier: „o speculatie nereusita se transforma intr-o investitie pe termen lung”. Asadar strategia tip „musca si fugi” ilustrata anterior nu este singura optiune. Eu imi mentin parerea ca acei investitori ce acumuleazaa actiuni in aceasta perioada, chiar daca la BVB vor urma noi scaderi, vor inregistra castiguri importante in cativa ani.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel 0748-54.82.67.

Alexandru Finaru





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img