9 ianuarie 2025

Rubrica saptamanala despre piata de capital

Doctor Catastrofa

„FED a subestimat extinderea crizei de pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime) care a provocat pierderi de 133 miliarde dolari” a afirmat reputatul profesor la Stern School of Business din cadrul Universitatii din New York, Nouriel Roubini, intr-un interviu pentru Bloomberg Television. Trebuie sa va atrag atentia ca acest comentariu de mare actualitate nu a fost facut ieri … ci in urma cu un an de zile, in ianuarie 2008!
Nouriel Roubini s-a nascut in urma cu 49 de ani in Istanbul, provenind dintr-o familie de evrei iranieni. Detine un doctorat in economie internationala la Harvard. A avansat rapid in cariera, ocupand mai multe pozitii de management in Trezoreria SUA si devenind consilier economic al lui Bill Clinton, la finele anilor „90. Dupa acel moment, cariera sa parea ca se plafonase, iar indoielile sale asupra viitorului economiei mondiale erau total in afara tonului optimist general, mai ales cand, in urma cu cativa ani, a inceput sa vorbeasca despre o destramare totala a pietelor financiare.
La o reuniune a Fondului Monetar International din septembrie 2006, Roubini a vorbit despre o iminenta criza generalizata. El a sustinut atunci ca prabusirea pietei ipotecare va antrena o recesiune globala, iar undele de soc vor distruge institutii financiare precum Fannie Mae si Freddie Mac. In acea perioada actiunile celor doua companii se tranzactionau la circa 50, respectiv 65 / actiune. Astazi fiecare din ele valoreaza aproximativ 0.66 !
Nouriel Roubini, poreclit si „Doctor Doom” (Doctorul Catastrofa).din cauza previziunilor sale extrem de sumbre, facute intr-o perioada de plin avant economic, a revenit zilele trecute in atentia mass-media din SUA cu o noua prognoza: aCred ca este o mare probabilitate ca pierderile generate de criza creditelor sa ajunga la 3.600 miliarde dolari pentru institutiile americane, jumatate din ele fiind banci si brokeri. Daca aceasta premisa se va dovedi reala, inseamna ca sistemul bancar se afla in insolventa, pentru ca a inceput cu un capital de 1.400 miliarde dolari. Aceasta este o criza bancara sistemica”, spune Roubini. aProblemele de la Citi, Bank of America si alte institutii bancare sugereaza ca sistemul este falimentar. La fel stau lucrurile si in Europa”, a mai adaugat Roubini conform Bloomberg, in cadrul unei conferinte desfasurata saptamana trecuta in Dubai.
„Pierderile si reducerea valorii contabile a activelor inregistrate de companiile financiare la nivel mondial dupa declansarea crizei subprime in SUA depasesc acum un trilion de dolari. Presedintele Obama va trebui sa utilizeze un trilion de dolari din fonduri publice pentru a recapitaliza sectorul bancar, asta dupa injectia de 350 milioane facuta de administratia Bush”, a mai spus Roubini.
Pentru a completa tabloul american, trebuie sa precizam ca bursele din Statele Unite au inregistrat in ziua investirii noului Presedinte cea mai mare scadere istorica consemnata cu o astfel de ocazie, acest fenomen fiind cu atat mai ingrijorator cu cat este contrar imensului val de optimism si gradului mare de incredere de care se bucura Barack Obama. Cea mai plauzibila explicatie este aceea ca pietele financiare, desi sunt extrem de sensibile, reactioneaza doar pe baza unor elemente concrete. Nici un investitor serios nu are cum sa se astepte la vreo minune care sa se petreaca in prima zi de la inceperea „erei Obama”, acest lucru fiind valabil si pentru cea de a doua sau a treia zi…
Pe de alta parte, chiar in absenta vreunui miracol, este rezonabil sa asteptam ca in conditiile in care noua administratie va lua un set de masuri hotarate anticriza, piata va reactiona pozitiv chiar inainte ca aceste masuri sa-si faca efectiv simtit efectul. Insa chiar si pentru un astfel de scenariu optimist, piata are nevoie, in opinia mea, de cel putin cateva saptamani pentru o eventuala stopare a actualului declin.
In Romania, pe langa problemele „importate” de la criza financiara mondiala, a aparut in ultima vreme o noua provocare: este vorba despre deprecierea accelerata a monedei nationale in raport cu principalele valute (Euro, Dolar, Franc elvetian, etc). In saptamana precedenta leul romanesca a inregistrat mai multe minime consecutive in raport cu moneda europeana, pe fondul unei deprecieri cvasi-generalizate a tuturor monedelor din regiune. Iata cum comenta domnul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, situatia Romaniei: „E bine totusi ca nu vom avea un PIB cu semnul minus. Ceea ce inseamna ca nu intram in recesiune … cursul de schimb e o supapa care se deschide ori de cate ori se inregistreaza astfel de presiuni. … In astfel de conditii, este in firea lucrurilor ca rata de schimb leu-euro sa se inscrie pe curbe care nu convin nici economiei, nici populatiei. Important este insa ca piata valutara spune adevarul”.
Domnul Vasilescu incheie consideratiile sale intr-un ton relativ optimist:a „Confruntarea leu-euro pe piata valutara e … un serial cu mai multe episoade. O critica realista a filmului nu se poate opri la un singur episod, cel din ianuarie, pentru a trage concluzii pentru un an intreg. Or, toata agitatia din aceste zile … scoate in fata concluzii care vor fi cu siguranta infirmate de secventele urmatoare. Sa nu ne pierdem rabdarea.”



Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro,a la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img