Rromii din judetul Bacau au sarbatorit ieri Ziua Internationala a etniei lor. Programul manifestarilor pregatite de Partida Rromilor si Romstar a cuprins o dezbatere publica, o actiune de comemorare a victimelor Holocaustului si un interesant spectacol artistic. Sediul Partidei Romilor a gazduit, de la ora 13, o interesanta dezbatere. Au fost prezenti reprezentanti ai Serviciului Public de Asistenta Sociala, Protectiei Copilului, AJOFM, Inspectoratului Scolar, Agentiei Nationale pentru Rromi, Primariei, consilierul prefectului pe probleme de rromi, Raluca Dobrescu, consilierul Doru Tanase, consilierul local Ilie Birzu. Introducerea in problematica discutata a fost facuta de inspectorul scolar Anghel Nastase, care a facut o prezentare a etniei rromilor si a interactiunii acesteia cu populatia majoritara, punand accentul pe colaborarea dintre rromi si romani, in beneficiul tuturor. aSuntem o natie care ii respecta pe romani, iar relatia dintre noi a fost mereu foarte buna. Exista si raufacatori, in randul celor care nu au avut acces la educatie, dar nu numai in randul rromilor. Dorim ca toti rromii sa fie uniti sub un singur steag, sub o singura natie”, a sintetizat Anghel Nastase cateva dintre ideile expuse. Sandu Ciubotaru, secretar executiv al Partidei Rromilor la nivel national a transmis mesajul presedintelui Nicolae Paun, iar liderul judetean al P.R., Paustin Balan, a amintit faptul ca Ziua Internationala a Romilor este sarbatorita in Europa si la nivel national datorita unei initiative a Partidei Romilor din Romania.
De altfel, rolul jucat de aceasta etnie in istoria omenirii a fost evidentiat de vorbitori. Istoria rromilor este una agitata, fiind definita de prima migratie (din India) si a doua migratie (in Europa). Pe continentul nostru, unii rromi au fost tinuti in sclavie in Balcani, iar altii au calatorit in toata Europa, din Spania (1425) pana in Finlanda (1597). Abia in secolul XVIII europenii au stabilit originea indiana a rromilor, datorita asemanarii limbii lor cu hindi.
Sarbatoarea rromilor din Bacau a fost usor umbrita de dezinteresul autoritatilor locale, evidentiat in mod direct de liderul municipal al PR, Petrica Haret. aDin 2004 nu avem niciun fel de colaborare cu domnul primar Stavarache. Primaria este inchisa pentru noi, rromii. Nu am fost invitati niciodata la un dialog, din 2004 nu am calcat in Primarie. In municipiul Bacau suntem 5.000 de romi, dar domnul Stavarache nu ne considera cetateni ai orasului. Dansul e plecat tot timpul in Bucuresti si nu il intereseaza problemele noastre”, a spus Haret, sustinut si de Ion Feraru, care considera ca aPrimaria a fost inchisa pentru noi in ultimii 4 ani. Vrem sa colaboram cu Primaria, am facut nenumarate adrese catre domnul Stavarache, dar suntem tratati ca oile negre ale orasului. Indiferent cine va fi primar dupa domnul Stavarache, noi dorim sa ne primeasca si sa colaboram”. Daniela Pozinarea, sefa SPAS, a precizat ca serviciul pe care il conduce are disponibilitate in a sprijini rromii si ca cei mai multi beneficiari sunt de etnie rroma. Totusi, lipsa de atentie a primarului cu greu ar putea fi considerata discriminare, deoarece se manifesta in egala masura pentru toti locuitorii orasului, indiferent de etnie, cu exceptia partenerilor de afaceri si de politica ai primarului. Dupa alte cateva luari de cuvant, in care s-a evidentiat necesitatea colaborarii intre autoritati, ONG-uri si minoritatea rroma, participantii au iesit in fata sediului, unde au incins o hora, acompaniati de ansamblul aRomstar”. A urmat o actiune dedicata memoriei victimelor Holocaustului, iar de la ora 16, Teatrul Bacovia a gazduit spectacolul artistic organizat cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor.
Cantec, dans si voie buna
Dupa marsul prin centrul orasului, a urmat spectacolul de la Teatrul Municipal. Personalitatile mediului de afaceri sau al celui politic bacauan nu au refuzat invitatia facuta de Doru Tanase, prim vice-presedintele Partidei Rromilor. Prezent la eveniment, Sergiu Sechelariu a declarat: „Am primit o invitatie din partea Partidei Rromilor si am onorat-o cu placere. Cunosc activitatea Partidei Romilor, a romilor in general si am vrut sa vad si obiceiurile, traditiile si modul in care stiu sa le valorifice”. Intrebat despre sprijinul de care au parte rromii, candidatul independent la Primaria Bacau, Sergiu Sechelariu, a fost de parere ca „nu este un sprijin suficient, nici din partea autoritatilor locale, nici din partea celor nationale. Nu s-a facut mai nimic pentru socializarea rromilor. Ar trebui sa ne aplecam mai mult privirile si sa depunem eforturi, impreuna cu ei, in acest sens.” Senatorul PSD Radu Catalin Mardare a fost si el de fata la evenimentul prilejuit de Ziua Internationala a Rromilor, declarand ca abia asteapta sa vizioneze spectacolul. „Am venit cu interes la aceasta manifestare. Dar in ceea ce priveste sprijinul, acesta nu este suficient. Un pas s-a facut cu numirea consilierilor prefectilor din randul etnicilor rromi.” Doina Ionet, presedinta Partidului Popular si al Protectiei Sociale din Bacau, a fost de parere ca „este o sarbatoare frumoasa, inedita si importanta pentru comunitatea bacauana. Dar recunosc ca am venit si din curiozitate, pentru a cunoaste mai mult despre acesti oameni, despre cultura lor.” In ceea ce priveste sustinerea de catre autoritati, Doina Ionet este de parere ca ar fi necesara si o implicare mai puternica a autoritatilor rrome, care sa colaboreze cu alesii oficiali.
Dincolo de politica si administratie, in sala arhiplina a Teatrului aBacovia” au rasunat ritmurile antrenante ale muzicii lautaresti, iar dansurile au facut deliciul publicului care a aplaudat minute in sir. Un eveniment inedit pentru Bacau, care s-a bucurat insa de mult prea putina atentie din partea autoritatilor locale, in frunte cu actualul primar, ce nu au binevoit sa onoreze invitatiile trimise de catre organizatori.
Scris de Codrin Pop, Emilian Berceanu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.