15 noiembrie 2024

Roșiile autohtone au ajuns pe tarabe și în aprozare

Producătorii băcăuani de roșii au ajuns deja cu marfa în piețele din județ. Tomatele sunt obținute și în acest an cu sprijinul statului, prin Programul «Tomata 2018».

Astfel, fermierii primesc subvenții de 3.000 de euro/an pentru fiecare 1.000 de metri pătrați de spații protejate în care au cultivat tomate. Condiția este ca aceștia să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de roșii de cel puţin 2.000 de kilograme, dovedită cu documente justificative. Potrivit Direcției pentru Agricultură a Județului Bacău, în acest an s-au înscris 43 de producători de tomate, din diferite localități.



Dintre aceștia, doar șase au reușit să producă în ciclul I aferent anului 2018. Cei mai mulţi beneficiari înscrişi sunt din zonele Parava, Răcăciuni şi Pânceşti, recunoscute drept bazine legumicole importante ale judeţului, dar solicitări au venit şi din Hemeiuşi, Racova, Faraoani, Helegiu, Mănăstirea Caşin, Dofteana, Podu Turcului, Stănișești etc.

„Toți fermierii care beneficiază de acei 3.000 de euro au primit de la Ministerul Agriculturii șorțuri roșii cu însemnele Programului. Le vor purta tocmai în scopul atenționării că ei sunt producători de roșii românești, autohtone, făcându-se astfel diferența față de restul comercianților din piețele agricole. Pentru că etichetele, să zicem, sunt ușor de falsificat, în schimb șorțurile au un cod de bare, sunt făcute dintr-un anume material…E mai greu să le reproduci fidel”, a declarat Simona Barzaghideanu, director executiv la Direcția Agricolă Bacău.

Inițial, 31 mai era termenul până la care legumicultorii înscrişi în Programul „Tomate” puteau să livreze, fiecare, cele două tone de produse către piaţă. Executivul, însă, a decis prelungirea acestui termen până pe 15 iunie 2018. Măsura a fost luată ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile din februarie-martie 2018, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor, precum și replantarea acestora.

4 lei/kg, prețul la tarabă

Bogdan Tiliță este unul dintre cei șase fermieri din județ care au reușit să producă roșii în primul ciclu din Programul „Tomate 2018”. A lucrat, ca mulți alți români, câțiva ani în Italia și, cu banii obținuți acolo, a început o afacere în legumicultură, în zona Răcăciuni.

El a reușit să producă tomate pe cei peste 1.100 de metri pătrați de sere, produsele sale fiind deja în piețe. „Acum, livrez în special aprozarelor din Bacău, pentru că pot să și facturez marfa pe care o vând. Le dau cu 2,7-2,8 lei kilogramul, angro. Dar, am vândut și în piață. La tarabă, prețul a fost la început 5-6 lei, dar acum a mai scăzut la 3,5 – 4 lei kilogramul.

Și, pobabil, va mai scădea, pentru că, anul ăsta, sunt mai mulți producători pe piață”, spune Bogdan Tiliță. Tânărul produce de regulă roșii din soiuri românești, pe care le vinde, firește, mai scump, dar are și tomate din soiuri străine, mai „ochioase”, dar nu așa de gustoase. Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, se află în al doilea an de implementare.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014