Familiile care locuiesc in casutele sociale din Izvoare si-au pierdut singura lor sursa de venit: „Am fost alungati de pe Groapa! Strângeam bidoane, fier si câstigam 50-60 de lei pe zi. Cu banii astia ne cresteam copiii. Ne ajungeau de hainute, de caiete pentru scoala, de mâncare! Vom fi muritori de foame”, sustine Vasile Lunca, 34 de ani, care are sapte copii. Aurica Burulea, 64 de ani, are o pensie, dar ceilalti nu primesc niciun leu de nicaieri.
„Am doi nepoti si o fiica, din ce sa-i hranesc? Din pensia de 500 de lei? Ma duceam in fiecare zi acolo!” Cristina Moraru are de hranit patru guri, copii care merg la scoala si invata bine. Ca sa ne convinga, Cristina a adus diplomele lor, puse la dosar: Codrut, elev in clasa VI-a, si Cristian, clasa a II-a, au luat premiul I. Izabela de abia intra in clasa I. Si Mirela Botez are cu ce se mândri: 14 medalii obtinute la lupte de fiii sai, Armando si Razvan, dovezi ca s-au clasat mereu pe locul I sau II.
„De azi nu-i mai dau la sport ca nu se pot duce acolo rupti si flamânzi”, spune mama. „Reciclatorii” marturisesc ca pe lânga banii obtinuti pe deseuri se alegeau si cu bunuri: „Mai gaseam o jacheta, o sandaluta, strângeam si lemne de foc, ca la noi nu sunt izolati peretii. Acum, gata, suntem condamnati” se plânge Lenuta Pintilie, care are patru fete.
„Saracie e putin spus!”
„Noi suntem de 15 ani pe Groapa. Unii sunt de 20. Am vrut sa ne angajam la Primarie, ca necalificati, dar nu sunt locuri. Nici ajutor social nu ne dau pentru ca nu avem studii”, afirma Vasile Lunca. „Dar noi nu vrem ajutor, noi vrem sa muncim!”, intervine Cristina Moraru. Romii au mai fost alungati o data, dar in decembrie 2013 au fost reprimiti.
Motivul pentru care au fost exclusi acum este ca niste persoane au dat foc unei banchete auto, dar Viorel Moraru, liderul romilor, sustine ca vinovatii nu sunt din casutele sociale.
„Unde sa gaseasca acesti oameni un loc de munca?” intreaba Moraru, adaugând ca a facut sesizare la primarie, dar nu a primit niciun raspuns si ca situatia e critica: „Ne confruntam cu foamea, nu cu saracia. Saracie e putin spus!”
Gabriel Gritcu, directorul Directiei de Servicii Publice (DSP) din cadrul Primariei Bacau, afirma ca nici nu se pune problema ca „reciclatorii” sa mai fie acceptati la depozitul de deseuri: „In primul rând, sortarea este o activitate economica si trebuie facuta de catre un operator autorizat, pe baza de contract. In al doilea rând, exista riscuri legate de prezenta lor acolo, printre utilaje. Se pot accidenta si nu vreau sa se intâmple asta.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.