15 noiembrie 2024

Oaspeți de seamă la Berzunți

Romii din Bîșca i-au uimit pe oficiali

Case mari, cu etaj, zugrăvite în culori vesele, balcoane cu flori, porți de fier forjat, copii frumoși și părinți primitori, deschiși oricăror întrebări. Asta au găsit oaspeții veniți din București la Bîșca, un sat de romi din județul Bacău. Oaspeții erau Dana Rozalia Varga, consilierul de stat al prim-ministrului României, și Daniel Rădulescu, președintele Agenției Naționale pentru Romi.

Nu au venit singuri, ci însoțiți de Maricica-Luminița Coșa, prefectul județului, Adrian Popescu, vicepreședintele Consiliului Județean, și reprezentanții instituțiilor de sănătate, educație, ocuparea forței de muncă, prestații sociale și ordine publică. Vizita a fost prilejuită de acțiunea Instituției Prefectului: „Romii – trecut, prezent și viitor”. Gazda evenimentului a fost Ștefan Tifan, primarul comunei Berzunți, care i-a invitat în sala de ședințe și tot el i-a condus în satul Bîșca.



„Romii din Bîșca sunt cuminți”
Pe un drum îngust, dar asfaltat, lungul șir de mașini a ajuns pe deal, de unde oficialii au putut admira puzderia de acoperișuri din țiglă metalică, iar de aici a coborât în micul sat. I-au surprins gardurile de fier forjat, zidurile placate cu gresie, casele cu coloane albe și balcoane mărginite de baluștri albi sau împletituri de oțel.
„Romii din Bîșca nu doar că au case frumoase, dar sunt și cuminți. Pot să vă spun că nu am primit niciun proces verbal, nici din țară, nici din străinătate”, îi avertizase edilul, înainte de plecare. Ajunși în sat, au fost întâmpinați de Ionel Lucache, consilier local și lider al comunității de romi, care și-a spus păsurile: „Nu avem apă, nu avem canalizare și suntem foarte deși. Dacă, Doamne ferește, luăm foc, ardem de vii!” a spus Lucache.

„Primarul ne ajută, nu face diferența între noi și ceilalți și colaborăm foarte bine”, a adăugat liderul romilor, sugerând că primarul nu poate face mai mult dacă nu primește fonduri. Toți își doresc canalizare, apă, un părculeț pentru copii și un drum mai bun spre biserică. Care e starea drumului s-au lămurit și invitații, căci următorul popas a fost la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”.

„Am venit aici pentru că ne pasă, pentru că facem parte din Guvernul României și vrem să cunoaștem care sunt problemele voastre și să le rezolvăm. Nevoile voastre sunt prioritare pentru noi și încercăm să găsim soluții, împreună cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean”, i-a asigurat Dana Varga.

După ce au pășit cu greutate pe bolovanii de piatră, oficialii au zăbovit în fața bisericii, unde au vorbit cu Ioan Parnica, părintele paroh, și cu bărbații adunați în fața lăcașului de cult.

„Dacă vom găsi un program în care să integrăm proiectul de alimentare cu apă și canalizare pentru satul Bîșca, anul acesta vom lucra la documentație”, a promis Dana Varga, consilierul de stat al prim-ministrului României.

Absolvenți de liceu în Italia!
Sat de lăutari și ursari, Bîșca i-a uimit pe oficiali prin curățenie și prosperitate. „Ai putea spune că suntem într-o localitate din Elveția”, a exclamat cineva. Romii de aici lucrează în Spania, Belgia și Italia, unii ca muncitori necalificați, alții ca meșteri. Unul dintre aceștia e Ioan Iordache, 46 de ani, care are și familia în Cremona, unde lucrează ca sudor. „Am făcut liceul la Brașov, dar aici, acasă, nu aveam unde să mă angajez. Mai vreau să muncesc 10 ani în Italia ca să beneficiez de pensie.” Are doi fii: Ionuț, 23 de ani, care a terminat liceul în Italia și lucrează într-o firmă de publicitate și Sorin, 19 ani, care e în ultimul an de liceu. „Silvia, soția mea, lucrează în diferite familii de italieni. Proprietarii îi lasă cheia și, în lipsa lor, le face menajul”, spune Ioan Iordache.

Mă întorc la romii strânși în jurul oaspeților veniți din București și Bacău și îl ascult pe preot. „Sunt familiști, gospodari, cuminți, nu au probleme cu infracționalitatea sau abandonarea copiilor, muncesc în agricultură, cresc animale, au tot ce le trebuie”, explică părintele Ioan, iar străinii par uimiți. Preotul îi laudă pe romi, iar primarul pe preot. „Când văd numărul lui spun «Mă sună părintele, iar îmi cere ceva». Nu pentru el, pentru enoriași”, povestește edilul. Toată lumea intră în biserică, la răcoare și admiră picturile frumoase de pe pereții albaștri. Pe hrisovul Sf. Ioan Botezătorul e scris și în limba romani: „Pocăiți-vă că se apropie Împărăția Cerului”.

Împotriva căsătoriilor timpurii

Dana Varga vrea să știe dacă în Bîșca se respectă tradiția privind căsătoriile la vârste fragede. Romii sunt de acord că „nu trebuie să le strici copilăria și că trebuie să-i dai la școală”, mai mult, sunt de acord cu observația Danei Varga că „nu copiii se gândesc la căsătorie, ci părinții”, prin urmare părinții trebuie să-și schimbe atitudinea. În Bîșca mai există încă tinere care sunt căsătorite la 15-16 ani.

Consilierul guvernamental a sugerat liderului Ionel Lucache să-i cheme pe părinți în Sfatul Bătrânilor și să-i lămurească cu privire la importanța educației. În final, l-a lăudat pe primarul Ștefan Tifan pentru că a reușit să fie atât de apropiat de comunitatea din Bîșca, a lăudat și comunitatea, care e unită și deschisă colaborării, precum și pe prefectul județului, care se preocupă în mod concret de problemele romilor.

„Sunt încântată că am găsit aici, la Berzunți, romi fericiți”, a mărturisit Dana Varga.

Vizita s-a încheiat la Primăria Berzunți cu o masă rotundă, în cadrul căreia reprezentanții deconcentratelor și cei de la București au discutat despre prevenție, despre munca în teren și legătura directă cu membrii comunităților de romi, despre asistența tehnică și alte modalități prin care instituțiile le pot sprijini.

„Eu am mai fost aici în 2006 și diferențele sunt foarte mari. Copiii au crescut, au plecat în străinătate, au muncit, și-au făcut o casă. Mă bucur că toate casele sunt cadastrate, există titluri de proprietate, acte de identitate, copiii merg la școală. E o dovadă că autoritatea sfințește locul. Pe primarul de aici l-aș pune în legătură cu alți primari care nu văd luminița de la capătul tunelului. Sunt foarte multe locuri în țara asta în care gazul și asfaltul se opresc la limita comunității de romi și nu există niciun fel de servicii.” – Daniel Rădulescu, președintele ANR

„Am organizat această vizită pentru ca dumnealor să vadă cu ce se confruntă comunitățile rome și am ales comuna Berzunți deoarece aici există un întreg sat al comunității rome. În final, domnul primar a fost felicitat pentru că se reabilitează Școala Gimnazială Bîșca și pentru că romii de aici sunt foarte bine integrați.” – Maricica Luminița Coșa, prefectul județului Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014