Romfilatelia propune iubitorilor de păsări și colecționarilor o emisiune specială de mărci poștale cu tematica „Flamingo”. De miercuri, 25 august, această emisiune va intra în circulație și prin magazinul din Bacău al societății.
Păsările flamingo (flamingii), cu minunatul penaj roz, reprezintă o familie de șase specii de păsări acvatice; patru dintre acestea sunt răspândite în America, iar două în Asia, în Europa și în Africa. Comportamentele neobișnuite – felul în care stau ore întregi într-un picior sau spectaculoasele lor dansuri nupțiale – și înfățișarea lor aparte au atras de multă vreme atenția oamenilor.
Sunt păsări sociale, trăind în colonii care pot ajunge la mii de indivizi.
Cele patru timbre ale emisiunii prezintă patru dintre cele șase specii de flamingo cunoscute, care se remarcă printr-o incredibilă eleganţă, constituţie zveltă şi penaj colorat.
Flamingo andin (Phoenicoparrus andinus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 de lei, trăiește în preajma lacurilor montane din Anzi, în Peru, Argentina și Chile, adesea în colonii mixte, alcătuite din mai multe specii sud-americane de flamingi
Flamingo chilian (Phoenicopterus chilensis), redat pe al doilea timbru cu valoarea nominală de 1,70 de lei, cuibărește în America de Sud, în Ecuador, Peru, Chile, Argentina și estul Braziliei.
Flamingo mic (Phoeniconaias minor), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei, trăiește în Africa sub-sahariană și în nord-vestul Indiei.
Flamingo roz (Phoenicopterus roseus), redat pe ultimul timbru al seriei cu valoarea nominală de 19,50 de lei, este cea mai mare dintre speciile de flamingo (110–150 cm înălțime) și cel mai larg răspândită; trăiește în Africa, subcontinentul indian, Orientul Mijlociu și sudul Europei. Apare sporadic și în România, poposind pentru scurt timp în Delta Dunării, pe coasta Mării Negre sau pe lacurile din sud-estul țării, în cursul migrației.
Emisiunea filatelică este completată de un plic „prima zi”, de patru coli de 28 de timbre, de patru minicoli de 5 timbre cu vinietă și de un bloc de 4 timbre nedatate în mapă filatelică.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.