Avizul realizat de Romeo Stavarache, in calitate de raportor al Comitetului Regiunilor (CoR), a fost votat ieri, 9 octombrie, cu unanimitate de voturi, la reuniunea CoR desfasurata la Bruxelles. E al doilea aviz pe care Romeo Stavarache l-a prezentat CoR si care a intrunit acordul unanim al tuturor celor 353 de membri din UE.
Avizul a avut drept tema parteneriatul urban-rural si a venit cu o serie de recomandari, in vederea cresterii coeziunii teritoriale. Problemele cu care se confrunta zonele rurale si cele urbane isi pot gasi rezolvarea mai usor printr-o abordare comuna, in parteneriat, afirma Romeo Stavarache.
El a militat si pentru ca „interventiile UE din fondurile structurale si de investitii sa ia in calcul dimensiunea teritoriala”, mai mult decât in 2007-2013. Raportorul afirma ca „disparitatile la nivelul UE in ceea ce priveste calitatea vietii si valorificarea oportunitatilor de dezvoltare din mediul urban si cel rural ramân o realitate.”
Avizul a pornit de la premisa ca parteneriatul urban-rural contribuie la reducerea acestor decalaje si ofera oportunitati de dezvoltare economica. Avizul Stavarache mai recomanda sustinera financiara, prin programe ale UE, a costurilor administrative si de resurse umane pentru constituirea parteneriatelor si asigurarea asistentei tehnice ulterioare, implicarea mediului privat in astfel de proiecte, dar si posibilitatea de a se constitui parteneriate urban-rural transfrontaliere, care sa beneficieze de programe multianuale de dezvoltare, sustinute financiar de UE.
„Intre zonele urbane si cele rurale invecinate nu ar trebui sa existe o competitie, ci mai degraba o complementaritate. Proiectelor publice comune pot fi coordonate eficient, iar investitiile finantate din fondurile structurale pot duce la o utilizare corecta si proportionala a potentialului de dezvoltare existent intr-o anumita zona“ – spune Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.
Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul European au obligatia de a consulta Comitetul Regiunilor in domeniile care privesc regiunile si orasele. CoR se poate adresa Curtii de Justitie a UE daca drepturile sale nu sunt respectate sau daca forumul e de parere ca o lege a UE incalca principiul subsidiaritatii sau nu respecta competentele regionale sau locale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.