27 noiembrie 2024

Românul din Români

Nomen est omen

Numele (cuiva) este (şi o) profeţie, spuneau anticii romani, iar noi ne dumirim de adevăr în unele clipe din viaţă. Prezentăm aici pe cel ce s-a născut în comuna Români, aflată în plasa Bistriţa, apoi în plasa/ raionul Buhuşi (1942, respectiv 1950); din 1964 trece la raionul Roman, iar din 1968, în judeţul Neamţ. Are numele Dimitrie Vulpian (2 ian. 1848 – 25 sept. 1922, Bucureşti) şi este înregistrat deopotrivă de folcloristică şi de muzicologie. Statutul de românean (după modelul „ieşean”) l-a îmbiat la o îndeletnicire adecvată: culegerea de folclor muzical românesc. Îl stimula şi curentul romantic activ în secolul al XIX-lea în Europa, care promova ideea de identitate naţională, în primul rând cu mijloacele culturii.



 

O operă colectivă

Dimitrie Vulpian a cutreierat aproape toate spaţiile româneşti şi a cules cu entuziasm orice producţie populară, încât după decenii de muncă îndârjită a făcut publice începând cu anul 1885 patru volume de folclor muzical: „Balade, colinde, doine, idyle” (I, cu 381 de piese), „Horele noastre” (seriile A şi B, cu 1000 de piese), „Romanţe” (cu 300 de piese), „Jocuri de brâu” (cu 250 şi încă 150 de piese), rezultând peste 2000 de cântece. A urmat impresionantul volum „Poezia populară pusă în muzică” (1886), cuprinzând textele melodiilor.

Aprecieri

Dimitrie Vulpian a lăsat „cea mai bogată culegere de melodii populare româneşti din câte s-au publicat” (Ovidiu Bîrlea), „indispensabilă celui care cercetează istoria cântecului popular românesc” (Iordan Datcu). „Meritul lui este de a fi atestat vechimea şi circulaţia unor cântece şi melodii de joc populare, ca şi evoluţia repertoriului şi a stilului de execuţie lăutăresc” (Lucia Berdan).

 

Recunoaşteri

Ca un „fotograf care fixează o anumită imagine şi purcede la mecanismul developării” (Octavian-Lazăr Cosma), Dimitrie Vulpian a ţintit să adune folclor „din toate părţile locuite de români”, unele dintre ele dedicate „Bunilor ostaşi Români” (majuscula îi aparţine). Recunoaşterea cea mai semnificativă a venit din partea lui Vasile Alecsandri („modelul său absolut” – Ligia Bârgu-Georgescu), căruia i se datorează premierea de către Academia Română (cu 5.000 de lei aur) a culegerii de folclor. Se adaugă medalia de aur la Montpellier (1891), medalia de bronz la Expoziţia Internaţională de la Paris (1900) ş.a.

 

În căutarea dreptăţii

„Dimitrie Vulpian – un folclorist pe nedrept uitat”, scria Viorel Cosma, unul dintre cei mai importanţi muzicologi români („Ateneu”, s.n., anul 6, nr. 2, febr. 1969, p. 14), subînţelegându-se că o formă de neuitare ar fi ca o instituţie de învăţământ (şcoala gimnazială din comuna Români) sau una de cultură (biblioteca comunală ori căminul cultural din localitate) să-i poarte numele. Sinteza prezentată mai sus este un posibil argument ca gestul autorităţilor locale să fie consemnat chiar în anul centenarului.

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014