Într-un context în care creșterea animalelor tradiționale precum porcii și vitele devine din ce în ce mai dificilă pentru români, un nou raport al Uniunii Europene scoate în evidență un fapt inedit: România a ajuns lider în rândul țărilor europene la numărul de locuințe care dețin pisici. Potrivit Federației Europene a Industriei Alimentare pentru Animale de Companie (FEDIAF), în 2023, 48% dintre gospodăriile românești au cel puțin o pisică, plasându-ne pe primul loc în Uniunea Europeană.
Polonia și Letonia, aflate pe locurile doi și trei, înregistrează procentaje mai scăzute, cu 41% și respectiv 37% dintre locuințe care dețin feline. Această tendință arată o schimbare în preferințele românilor pentru animale de companie, alegerea pisicilor fiind mult mai ușor de gestionat în mediul urban, unde mulți cetățeni se confruntă cu provocări economice și logistice în creșterea animalelor de mari dimensiuni.
Popularitatea pisicilor poate fi explicată și prin costurile mai reduse de întreținere comparativ cu alte animale, dar și prin faptul că oferă companie într-un mod mai puțin solicitant. Faptul că românii au „spart normele” în acest sens ne arată că stilul de viață modern influențează semnificativ alegerea animalelor de companie.
Acest top subliniază nu doar schimbarea stilului de viață, ci și importanța animalelor de companie în echilibrul emoțional al locuitorilor din România, unde pisicile joacă un rol tot mai important în viața urbană.