Legenda spune ca un barbat, pe nume Ignat, vrand sa taie porcul, si-a lovit din greseala tatal cu securea in cap. Batranul a murit, a fost ingropat, iar fiul, ravasit de cele intamplate, si-a luat lumea in cap. Ignatul este pe 20 decembrie. In aceasta zi, oamenii nu au voie sa faca altceva in gospodarie decat sa taie si sa prepare porcul. Batranii cred ca in noaptea de dinaintea Ignatului, porcul isi viseaza cutitul.
Gerul naprasnic musca din mainile celor trei gospodari. Tuica fiarta, servita putin mai inainte, le-a dus sclipiri in ochi si o unda de roseata in obraz. Mainile au ramas insa incremenite. „Ne incalzim noi acusi”, spune increzator Lica Apetrei. Barbatul intra in cotetul porcului. Grasunul insa se da greu scos in curte. Ori simte ca i-a venit sorocul, ori ii e prea frig sa-si paraseasca adapostul. Este ademenit cu o galeata de mancare, iar porcul nu rezista tentatiei. Imediat ce a iesit la loc deschis, patrupedul e inhatat de cei trei barbati. Unul ii leaga imediat picioarele din fata. Animalul guita speriat, se zbate, dar nu reuseste sa scape din stransoare. Intr-un gest disperat incearca sa-si muste stapanul. Acesta este insa atent si se fereste la timp. Cutitul urias se infinge scurt si naprasnic in beregata porcului. Ranit de moarte, grasunul cade in genunchi. Se mai zbate un pic, dupa care se prabuseste pe o parte. Un suvoi de sange inroseste pamantul inghetat. In cateva clipe animalul nu mai misca.
Odata, din parul porcului se faceau bidinele
Cei trei barbati icnesc cand misca porcul. Are peste o suta de kilograme animalul sacrificat! Cu greu, gospodarii reusesc sa ridice mormanul de carne si sorici pe un pat din metal. Grasunul are par mult si des pe el. „Cand eram copil, parintii ma puneau sa smulg parul de pe porc, isi aminteste Vasile Belciu. Ma foloseam de un cui ca sa-mi usurez munca. Rasuceam parul dupa cui si trageam cu putere. Pe vremea aceea se faceau bidinele din parul de pe porc”. Acum nimeni nu se mai gandeste la asa ceva. Cu un arzator si o butelie cu gaz, grasunul este parlit la foc automat. „Ce chin mai era inainte, spune Lica Apetrei. Trebuia sa strangi paie, sa ai grija sa parlesti porcul pe toate partile, sa nu-l arzi, sau sa-l lasi cu parul pe el. Acum, lucrurile se fac ca la carte si mult mai rapid”. Intr-adevar, in mai putin de o jumatate de ora, porcul arata de parca ar fi fost la rotisor. Soricul de pe el s-a intins si pare ca va plesni in orice secunda. Dar barbatii stiu ce fac. Cand animalul este gata, Mioara Apetrei aduce o galeata cu apa calda si un castron cu sare gema. Porcul este „scaldat”, dupa care femeia il freaca cu sare. „Sa se duca negreata de pe el si sa se fragezeasca soricul”, spune Mioara. Apoi porcul este acoperit cu o patura si lasat cateva minute. O fetita il incaleca rapid si se lasa greu coborata de pe calul de ocazie. Traditia spune ca se vor face voinici ca porcul persoanele care il incaleca in ziua de Ignat.
Porcul este transat dupa un ritual anume
Gospodina mai aduce o tuica fiarta truditorilor. Parca si gerul s-a mai muiat nitel. Porcul transpira sub patura cu care a fost acoperit dupa o prima baie. Lica Apetrei si Vasile Belciu isi sufleca manecile. Trag invelitoarea de pe grasun si incep sa-l spele cu simt de raspunde. Parul ars se duce de pe animal cu o usurinta surprinzatoare. In mai putin de o ora, grasunul este curat ca lacrima. Cei doi barbati sunt multumiti de treaba facuta. Lica pune mana pe un cutit ascutit si incusteaza semnul crucii pe capul porcului. „Orice animal trebuie inchinat, spune barbatul. In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh Amin”. Dupa ce finalizeaza rugaciunea, Lica se apuca de transat. Insa nu oricum. Intai sectioneaza un picior din fata, dupa care, pe cel din partea opusa, din spate. Este un adevarat ritual in transarea animalului. Cand porcul a ramas fara membre este asezat pe burta. Lica infige lama cutitului pe sira spinarii si sectioneaza sunca, de la cap pana la coada. O scoate de pe porc ca pe o haina. Cu aceeasi maiestrie sunt „recuperati” muschii, soldurile, coastele si maruntaiele. Mioara se ocupa imediat de ele, inainte sa se raceasca. Matele pentru caltabos si carnati sunt spalate cu apa calda si frecate cu sare. Mai tarziu, femeia le va curata si le va pregati pentru umplutura. „Vom avea o iarna grea, spune Vasile Belciu in timp ce studiaza splina animalului. Uite cat de lunga e”. Carnea este dusa in camara. Muschii au fost pusi deoparte. Baitul cu mirodenii si usturoi pentru ei s-a pregatit inca de dimineata. Sunca a fost taiata si ea in bucati, iar pana vineri va fi deja in afumatoare.
Nici un Ignat fara pomana porcului
Ceanul de tuci plin cu carne clocoteste pe foc. La fel si mamaliga. Pomana porcului este o traditie si nu se poate altfel. Gospodina scoate si cateva verze murate, iar friptura merge unsa. Doua-trei pahare cu vin si gata cu Ignatul. In zilele urmatoare, carnea de porc nu va mai avea acelasi gust.Scris de Lili ADOCHITEI