Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență în București și în județul Iași.
Potrivit scenariului exercițiului ‘Seism 2016’, în această dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROșU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași.
Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI.
De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.
În cadrul exercițiului ‘SEISM 2016’ care a fost declanșat de MAI în această dimineață, în sprijinul structurilor de intervenție din Iași și București au fost mobilizate efective suplimentare din județele neafectate: către județul Iași au fost trimise echipaje din județele Botoșani și Bihor iar către București au fost dislocate forțe și mijloace din restul județelor și cele ale Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani.
În această etapă a intervenției, de la nivelul fiecărui județ sunt mobilizați aproximativ 150 de pompieri și câte 20-25 de mijloace tehnice.
În spitalele din București și Iași a fost declanșat PLANUL ALB, fiind mobilizate ambulanțe de la Serviciile Județene și SMURD. Totodată, peste 100 ambulanțe și 7 ambulanțe private din județele neafectate se deplasează de urgență în zonele afectate de seism.
Pentru asigurarea urgențelor de rutină s-a solicitat alertarea ambulanțelor aparținând societăților private.
Conform scenariului, cele mai afectate zone din Capitală sunt Centrul Vechi, zona Băneasa și zona Republica. Primele evaluări arată că numărul răniților este de aproximativ 3.200, iar alte aproximativ 1.500 sunt sinistrate și au nevoie de ajutor.
În municipiul Iași, conform primelor estimări, în urma cutremurului peste 1.400 au fost rănite, iar circa 350 au rămas fără locuință.
În București, alături de pompierii militari, în misiunile de intervenție participă și 1.512 polițiști și jandarmi cu peste 300 de mijloace.
Având în vedere lăsarea întunericului și numărul mare de imobile afectate de cutremur, se analizează nevoia suplimentării forțelor de ordine publică, prin mobilizarea unor efective de polițiști și jandarmi din județele limitrofe.
Pentru misiunile de transport medical de urgență, MAPN a anunțat că are la dispoziție alte 4 elicoptere care se pot alătura celor 5 deja mobilizate.
În zona centrală a Capitalei, echipele de intervenție au identificat peste 18 imobile în diferite stadii de avariere. În acest moment efectivele MAI intervin pentru salvarea de vieți omenești. Din primele estimări ar fi vorba de peste 100 de persoane rănite, 300 de persoane sinistrate și posibil persoane decedate.
O altă zonă afectată este cartierul Pantelimon, unde au fost avariate 3 blocuri de locuințe. Din primele evaluări sunt 450 de răniți și 400 de persoane sinistrate. Există posibilitatea să fie și persoane decedate.
Un alt cartier afectat este Pajura, unde 10 case și 3 blocuri cu 10 nivele au fost afectate. Se estimează un număr de 160 de răniți și 400 de persoane sinistrate. Posibil să se fi înregistrat și aici decese.
Replica a produs efecte și în județul Iași. Din datele furnizate până la această oră, 15 imobile de locuit din zona centrală a orașului au fost afectate. Din primele date, sunt 800 de răniți, 300 de persoane sinistrate și posibil și persoane decedate.
Precizăm că toate aceste date sunt fictive fiind folosite în cadrul exercițiului, fără a viza situații reale.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.