Evenimentele recente din Ucraina pot duce in directii deasteptate dar extrem de probabile. Unul din riscurile ce trebuie luat in considerare este cel al izbucnirii unui razboi civil; in definitiv s-a intâmplat in anii ’90 in fosta Iugoslavie.
Din punct de vedere demografic, tara vecina are in partea de vest o populatie majoritar de etnie ucraineana iar in est, se grupeaza regiuni intregi dominate de rusofoni. Politica tarii este influentata de etnia alegatorilor iar actualul presedinte a ajuns in functie datorita votului masiv primit din partea regiunilor estice.
In borsul ucrainean se amesteca, insa, si alte ingrediente. SUA are un interes major in zona atât pentru a se pozitiona in coasta Rusiei, cât si pentru a pune piedici UE. Rusia se simte amenintata de o pozitie prea europeana a Ucrainei, pe care o considera in zona sa de influenta dar si din cauza populatiei rusofone.
UE are tot interesul sa puna mâna pe o piata imensa, cu resurse naturale bogate, mai ales ca a cules cam tot ce putea din tarile de est. O voce noua care apare zilele acestea este cea a Poloniei, tara care are, ca si România, teritorii inglobate fortat in Ucraina. Polonia cere sanctiuni economice din partea UE la adresa regimului Ianukovici si s-ar putea sa nu se opreasca aici. Sa ne amintim ca, la 1919, Polonia incerca sa atraga România intr-o alianta prin care cele doua tari sa-si imparta teritoriul uncrainian; Armata Româna a avut chiar si o scurta campanie in Pocutia.
Revenind la riscuri, izbucnirea unui razboi civil in Ucraina ar putea pune probleme majore pentru tarile mici din zona. O interventie a Rusiei ar fi extrem de posibila, cel putin in zonele estice. Ucraina, insa, are armament nuclear iar acesta este un alt risc important care trebuie luat in calcul.
Având in vedere istoricul, Polonia s-ar putea lansa intr-o aventura prin care sa recupereze o parte din teritoriul sau inglobat in Ucraina. Gazul rusesc ajunge in UE prin Ucraina iar o intrerupere a livrarilor de gaze ar pune probleme economiei germane, cel putin.
Ce va face România? Pai, depinde de ce ordine va primi de la SUA.