8 septembrie 2024
EvenimentRomânia, pe locul 4 în Europa la procentul populației cu risc de...

România, pe locul 4 în Europa la procentul populației cu risc de sărăcie (40%), față de media europeană de 22,3%

În 2023 România a înregistrat un procent semnificativ de populație expusă riscului de sărăcie, situându-se pe locul 4 în Europa cu 40%. Această valoare este mult peste media europeană de 22,3%, evidențiind provocările majore cu care se confruntă țara în asigurarea unui standard de viață decent pentru cetățenii săi.

În același timp, circa 23% din populația României nu și-a permis o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian în fiecare a doua zi. Media europeană este de 9,5%, cu 1,2 puncte procentuale (pp) mai mare comparativ cu 2022 (8,3%), conform Eurostat.

La nivel național, cel mai mare procent de persoane expuse riscului de sărăcie care nu și-au putut permite o masă adecvată a fost înregistrat în Slovacia (45,7%), urmată de Ungaria (44,9%) și Bulgaria (40,2%). Pe de altă parte, cel mai mic procent a fost înregistrat în Irlanda (4,2%), urmată de Cipru (5,0%) și Portugalia (5,9%).

În UE, diferența dintre populația totală și cea cu risc de sărăcie în ceea ce privește capacitatea de a-și permite o masă adecvată a fost de 12,8 %. La nivel de țară, Ungaria a raportat cel mai mare decalaj, de 30,2 %, urmată de Slovacia (27,9 %) și Grecia (27,3 %). În contrast, Suedia, Cipru, Luxemburg, Portugalia și Irlanda au raportat cele mai mici diferențe, toate sub 4,0 %.

Capacitatea de a-și permite o masă cu carne, pește sau echivalent vegetarian în fiecare a doua zi este unul dintre elementele observate la nivelul gospodăriilor pentru a calcula rata deprivării materiale și sociale severe. Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului European al Drepturilor Sociale.

 



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img