Există metode brevetate internațional prin care unele țări pot forța alte țări să pună frână dezvoltării, să înghețe proiecte de investiții, într-un cuvânt, să blocheze activitățile care amenință să devină ori prea performante ori să deranjeze economia celor care iau aceste măsuri.
Culmea, țara care este, astfel, atacată, nu poate reacționa pentru că atacurile au loc în numele unor concepte de înaltă ținută morală: libertatea comerțului, a alegerii, ecologia și conservarea mediului ori drepturile omului.
Ați auzit, probabil, că decizia luată de România, anul trecut, de a obliga supermarketurile să vândă cel puțin 50 la sută produse agricole românești a fost anulată după ce UE ne-a amenințat cu proceduri de infringement pe motiv că, în felul acesta se pun piedici libertății de mișcare a mărfurilor și libertății clienților de a alege produsele pe care le doresc.
De gândacul care a blocat autostrada Sibiu – Pitești nu mai are rost să amintim și nici de plopii care amenință să oprească lucrările la Centura Bacăului. Mai puțin se știe că două hidrocentrale începute acum zece ani în județele Hunedoara și Gorj vor trebui puse în conservare după ce o instanță de judecată a anulat autorizațiile de mediu.
Hidroelectrica a cheltuit până acum circa 155 de milioane de euro, dar, la plângerea unor ONG-uri despre care se spune că ar fi finanțate de Ministerul Mediului din Germania, Curtea de Apel București a decis oprirea lucrărilor.
Motivul: niște vipere din zonă nu mai aveau de unde să bea apă. Dar asta nu e totul: aceeași instanță – unii spun că chiar și același complet – a anulat acordul de mediu pentru extinderea Carierei Miniere Roșia, cea mai mare exploatare de cărbune din țară.
Complexul Energetic Oltenia, de care aparține, ceruse extinderea pe o suprafață de 280 de hectare. Justiția a interzis defrișarea pădurii pentru extinderea carierei. La noi.
La nemți, Justiția a permis unei exploatări de cărbune să defrișeze pădurea Hambacher, aflată în apropiere de Koln și Aachen.
Un alt ONG de mediu a atacat în instanță Termocentrala Rovinari, una dintre cele mai mari din Europa, și cere anularea autorizației de mediu.
Vreți să știți părerea mea? O va obține. Pentru că România nu mai are voie să producă energie, trebuie să o cumpere de la nemți sau de la alți șmecheri. Mai trist este că la înaintare sunt scoși tot români care le fac jocurile și, pentru ceva mărunțiș, se ocupă de treburile murdare…
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.