2 ianuarie 2025

DECLARAȚIE DE PRESĂ

România, la un pas de independența energetică prin exploatarea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră

Guvernarea PSD a reușit să aducă România mai aproape de independența energetică, grație măsurilor guvernamentale și parlamentare luate în ultima perioadă, fapt ce demontează acuzațiile potrivit cărora investitorii din energie ar fi fost descurajați. Una dintre ultimele decizii benefice din domeniul energiei este semnarea ordinului de începere al lucrărilor pentru preluarea gazelor din off-shore în sistemul național de transport.

Acest documentul extrem de important pentru România a fost parafat între Transgaz, Black Sea Oil&Gas, companie deținută de americanii de la gigantul Carlyle International Energy Parteners, și BERD. Construcția infrastructurii care să aducă gazul din Marea Neagră în sistemul național de transport reprezintă un pas decisiv în ceea ce înseamnă realizarea investițiilor de care țara noastră are nevoie în exploatarea off-shore.



Exploatarea Black Sea Oil va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României. În consecință, în scurt timp practic România nu va mai avea nevoie să importe gaz, în condițiile în care, în prezent, importurile de gaz reprezintă aproximativ 8-10% din totalul consumului.

Black Sea Oil a investit deja 200 de milioane de dolari, iar alte 400 de milioane urmează să fie investite până la finalizarea proiectului necesar exploatării. Realizarea acestui proiect va face dovada relei credințe a celor care au acuzat că guvernarea PSD, inclusiv prin OUG 114, ar fi descurajat investitorii să dezvolte proiectele de exploatare de gaz off-shore.
Este incontestabil că investitorii serioși înțeleg termenii parteneriatului corect, din care câștigă ambele părți. Guvernarea PSD a impus prin lege ca jumătate din cantitatea de gaze extrasă din Marea Neagră să se vândă pe piața internă, pentru a se asigura atât consumul populației, cât și dezvoltarea industrială și economică în ansamblu.

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de lege echitabil, atât pentru statul român, cât și pentru companiile petroliere care vor să deruleze proiecte de exploatare a gazelor. Prin modificările aduse acestui proiect extrem de important, cota totală a statului atinge un nivel de aproximativ 60% din profiturile generate într-un proiect standard offshore, ceea ce oferă o șansă imensă pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră.

Senator PSD Bacău,
Miron SMARANDACHE

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img