Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, medic chirurg și manager al Spitalului Municipal de Urgență din Moinești, a reprezentat România la Prima întâlnire internațională a chirurgilor francofoni de la Paris. Cunoscutului medic și manager a prezentat la această reuniune experiența de 25 de ani în chirurgia laparoscopică a spitalului moineștean.
Reuniunea a fost organizată, timp de două zile, de Academia Națională Franceză de Chirurgie (ANFC), sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, și în prezența miniștrilor Sănătății, al Educației și Cercetării, a secretarului de stat din Ministerul de Externe care se ocupă de Europa și de țările francofone, a președintelui Academiei de Științe Politice și a președintelui Academiei Naționale de Medicină.
În programul celor două zile au fost 82 de comunicări ale chirurgilor din 64 de țări. „Pentru chirurgii din Moinești – ne-a declarat dr. Adrian Cotîrleț – a fost o mare onoare să putem prezenta experiența de 25 de ani (1995-2020) în chirurgia laparoscopică în spitalul nostru. A fost singura lucrare prezentată de chirurgi din România și ne-am bucurat de o foarte bună apreciere din partea celor peste 200 de membri ai Academiei Naționale de Chirurgie a Franței”.
Pentru reprezentantul României a fost și o bună oportunitate de a avea schimburi de păreri cu oameni cu o mare experiență în toate specialitățile chirurgicale, dar a fost pentru o întâlnire de suflet cu chirurgi francofoni din țările Uniunii Europene, din SUA, din China, din Japonia și mai ales din Africa de Nord.
„Cu acest prilej – a precizat dr. Adrian Cotârleț – am avut acolo și întrevederi private cu profesorul Philippe Marre, președintele ANFC, care cunoaște o parte din activitatea chirurgilor din România, și mă voi ocupa să am o discuție la conducerea Academiei de Științe Medicale a României, pentru a se organiza o sesiune plenară a celor două academii din Franța și din România”.
Reprezentantul României s-a întâlnit la Paris și cu profesorul Jacques Marescaux – președintele Institutului European de Chirurgie Laparoscopică de la Strasbourg (IRCAD), cel care acum 20 de ani a făcut prima și singura operație robotică transatlantică (profesorul fiind la New-York, iar robotul programat la Strasbourg, pentru o colecistectomie laparoscopică. Marescaux este și un vechi prieten al Spitalului din Moinești, unde a organizat cursuri pentru mai mulți chirurgi. Acum, la Starsbourg lucrează și Elena Mihalache, asistenta șefă a blocului operator experimental de acolo.
La reuniunea de la Paris au fost întâlniri și cu șefi de clinici din Franța, din Belgia, din Luxemburg, din Italia, din SUA și din China, dar și din țările magrebiene și din restul Africii de Nord.
Două academii au scris istoria chirurgiei franceze
Academia Națională de Chirurgie este cea mai veche instituție a chirurgilor francezi și își are originea în Academia Regală de Chirurgie, creată în 1731 de doctorul Georges Mareschal, primul chirurg al regelui Louis XIV. Ea are membri titulari, membri asociați și membri de onoare, care reprezintă diferite specialități chirurgicale. Rolul și obiectivele acestei Academii sunt responsabilitatea morală referitor la chirurgie, păstrarea istoriei sale, evoluția sa și este garantul eticii sale. Academia evaluează prudența și rigurozitatea dezvoltării aspectelor tehnice ale artei chirurgicale și schimbările acesteia, definește bunele practici chirurgicale, controlează condițiile de executare specifice chirurgiei și apreciază formarea și recrutarea de chirurgi. Academia dezvoltă relații cu un mare număr de societăți specializate, precum Asociația Franceză de Chirurgie, Asociația Franceză de Urologie, Colegiul Național al Ginecologilor și Obstetricienilor Francezi, Societatea de Chirurgie Vasculară de limbă franceză, societățile franceze de Chirurgie Pediatrică, de Chirurgie de Urgență, de Chirurgie de Neurochirurgie, de Oftalmologie, de Stomatologie și Chirurgie Buco-maxilo-facială, de Chirurgie Plastică Reconstructivă și Estetică, de Chirurgie Ortopedică, de Chirurgie Toracică și Chirurgie Cardiovasculară.