21 noiembrie 2024

România câștigă la „masa verde” în fața Kosovo dar va trebui să platească amenzi de 128.000 de euro

UEFA a văzut doar „xenofobia” românilor dar nu a văzut semnele kosovarilor si bannerele cu sigla UCK – organizatie considerată teroristă.

În urma retragerii echipei kosovare de pe teren, UEFA a decis să acorde victoria României la „masa verde”, cu scorul de 3-0.



Decizia a fost anunțată miercuri printr-un comunicat oficial al Uniunii Europene de Fotbal, care a explicat că echipa din Kosovo a fost considerată responsabilă pentru abandonarea meciului. Potrivit regulamentului UEFA, Kosovo a fost penalizată conform articolului 25.01 din regulamentul Ligii Națiunilor, iar partida a fost considerată pierdută cu scorul de 0-3.

Ce s-a întâmplat la meciul România – Kosovo

Partida, care făcea parte din competiția Ligii Națiunilor, a avut loc vineri seara, însă s-a încheiat într-un mod neașteptat, cu o retragere a echipei din Kosovo în ultimele secunde ale întâlnirii. După o serie de conflicte și tensiuni pe teren, în urma unei decizii de arbitraj contestate, echipa kosovară a ales să abandoneze meciul în minutul 90+5, lăsând astfel jocul neterminat.

Deși scorul era 0-0 la momentul respectiv, retragerea echipei din Kosovo a dus la aplicarea sancțiunilor prevăzute de regulamentul UEFA, iar rezultatul final a fost stabilit automat la 3-0 în favoarea României.

Sancțiunile aplicate de UEFA

În urma acestui incident, UEFA a aplicat sancțiuni atât Federației de Fotbal din Kosovo, cât și Federației Române de Fotbal. Federația Kosovară a fost amendată cu 6.000 de euro pentru „comportamentul nepotrivit al echipei sale” și pentru retragerea prematură de pe teren.

Pe de altă parte, Federația Română de Fotbal (FRF) a fost găsită vinovată de mai multe încălcări ale regulamentului competițional și a fost sancționată cu o amendă totală de 128.000 de euro. Aceasta include mai multe fapte legate de organizarea și desfășurarea meciului, dar și de comportamentul echipei române.

Ce urmează pentru echipele implicate?

În urma acestei decizii, România se află acum într-o poziție favorabilă în grupa sa din Liga Națiunilor, având o victorie importantă pe cale administrativă. De asemenea, această victorie ajută la consolidarea poziției echipei în competiție, având în vedere că fiecare punct contează în drumul către calificarea la turneele internaționale.

Pentru Kosovo, însă, abandonul meciului reprezintă o lovitură majoră nu doar în plan sportiv, dar și în privința imaginii naționale pe care echipa și Federația Kosovară o prezintă pe plan internațional.

Controversele și dublul standard al UEFA

Decizia UEFA de a sancționa exclusiv comportamentul suporterilor români, acuzându-i de xenofobie, a generat controverse, mai ales că aceasta a trecut cu vederea semnele provocatoare și acțiunile incitante ale fotbaliștilor din Kosovo. În cadrul meciului din Liga Națiunilor dintre România și Kosovo, deși comportamentul fanilor români a fost considerat inacceptabil, UEFA nu a luat măsuri vizibile împotriva acțiunilor echipei kosovare, care au fost la fel de incitante și cu un puternic substrat politic.

Unul dintre semnele cel mai vizibile a fost simbolul UCK (Armata de Eliberare a Kosovo), o organizație considerată teroristă de multe state, inclusiv de România și de o parte a comunității internaționale. Pe parcursul meciului, au apărut bannere cu acest simbol, iar UEFA nu a reacționat în mod public. În plus, fotbaliștii kosovari au fost văzuți făcând semnul vulturului, un gest asociat cu „Albania Mare”, o ideologie politică care susține extinderea teritoriilor albaneze în Balcanii de Vest, inclusiv părți din Kosovo, Macedonia de Nord, sudul Serbiei și Muntenegru. Acest simbol nu este doar unul naționalist, ci și unul cu conotații politice extremiste, fiind considerat de mulți ca o provocare directă la adresa suveranității altor state din regiune.

Un alt incident similar a avut loc acum câteva luni, când un fotbalist turc a fost sancționat de UEFA pentru efectuarea semnului lupului, un alt simbol cu semnificație politică, folosit de unele grupuri naționaliste din Turcia și care are o conotație similară cu cea a vulturului kosovar. În acest caz, fotbalistul a fost amendat și a primit o suspendare, iar UEFA a condamnat ferm gestul său, subliniind că astfel de acțiuni nu au ce căuta pe terenul de fotbal.

Această aparentă dublă măsură, în care UEFA a sancționat doar o parte a incidentelor și a ignorat altele, ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea și imparțialitatea organizației. Mulți observatori și fani ai fotbalului au criticat comportamentul UEFA pentru că nu a abordat în mod egal ambele părți ale conflictului, ceea ce poate crea impresia unui tratament incorect și selective atunci când vine vorba de conflicte cu substrat etnic sau naționalist.

Aceste controverse nu doar că afectează imaginea UEFA ca autoritate de reglementare, dar și echilibrează periculos jocul între națiuni, în special într-o competiție internațională unde ar trebui să primeze fair-play-ul și respectul între echipe.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014