23 ianuarie 2025

RO ALERT a panicat băcăuanii

Sistemul de avertizare celulară RO ALERT a creat, din nou, panică în Bacău. Folosit fără discernământ în timpul așa-zisei pandemii, pentru a speria zilnic bacăuanii cu creșteri ale ratei de infectare, sistemul a fost utilizat în jurul orei 12.00, în noaptea de luni spre marți pentru a anunța dispariția unei adolescente. Deși, autoritățile spun că, în urma acestei alerte, fata de 11 ani a luat legătura cu părinții, bacăuanii se declară nemulțumiți de faptul că alarma a creat panică, a speriat lumea, a trezit copiii mici care dormeau.

Imediat după ce IPJ a transmis un comunicat de presă cu privire la dispariția unei fete de 11 ani, un mesaj similar a fost transmis prin sistemul RO ALERT pe telefoanele aflate în zona de acoperire a celulelor GSM care deservesc municipiul Bacău. Mesajul a produs panică printre bacăuani. „Am rupt ușa; abia când eram în curte am citit mesajul. Doamne ferește, mi-a stat inima”, a comentat un cititor pe Facebook.



Lăsați-l bolii de RO-ALERT, se putea da mesajul dimineața la 7.00. Nu cred că cineva se ridică din pat și pleacă să o caute pe străzi. E tare rău ca la miezul nopții să primești astfel de alerte, pentru că nu gândești că un copil a dispărut. Cu mintea somnoroasă te duce cu gândul la tot ce-i mai rău, gen, atac militar, cutremur și alte nenorociri de acest gen… Puțină chibzuință privind ora difuzării nu ar strica pentru cei care au în mână astfel de sisteme de alertare a întregii populații, fie ea și dintr-o anumită zonă geografică. Și ar mai fi multe de spus, dar mă abțin de la alte comentarii, că a fost vorba de un copil. Bine că s-a terminat cu happy-end…”, spune Valentin Grosu.

Dar aia era ora care să anunțe că a dispărut? Credeam că anunță cutremur de ceva sau ploi torențiale. Altădată să anunțe mai devreme de ora 19:00, nu la 00:00 noaptea„, spune Cazacu Monica Mihaela. În replică, alți bacăuani spun că e bine că s-a dat alerta. „Vă deranjează sunetul unei alarme care prezintă interes național (fie un copil răpit/disparut, vreme, situații de pericol etc)? Mie mi-ar fi rușine să scriu așa ceva„, spune Iana Mălina.

Ce spune Poliția

În urma sesizării mesajului RO-ALERT, minora a apelat-o telefonic pe mama sa, spunându-i că dorește să se întoarcă acasă. „Polițiștii au ținut permanent legătura cu minora, fiind preluată de pe raza mun. Bacău și încredințată familiei. Din primele verificări, a rezultat că aceasta nu ar fi fost victima vreunei infracțiuni„, se arată într-un comunicat al IPJ Bacău.

În vederea depistării minorei au fost desfășurate ample activități investigativ-operative. S-a colaborat în permanență cu jandarmii din cadrul IJJ și GMJ Bacău, Poliția Locală și Poliția Transporturi. Efectivele angrenate din cadrul IPJ Bacău au fost constituite din politiști ai Serviciului Investigații Criminale, Poliția mun. Bacău și Serviciul de Ordine Publică. În ceea ce privește decizia de a se emite o alertă, IPJ își apără opțiunea.

«Criteriile de evaluare a cazurilor în vederea inițierii mesajului prin sistemul RO-ALERT sunt cele prevăzute de normele legale în vigoare pentru disparițiile în împrejurări alarmante. Totodată, în evaluarea cazului sunt avute în vedere și prevederile art.9, alin.4 din O.U.G 105/2021, potrivit căruia “ Poliția Română poate utiliza sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT, atunci când este necesar sprijinul populației pentru căutarea copiilor dispăruți.”», informează IPJ Bacău.

Pro și contra

Sistemul de avertizare celulară RO ALERT este un instrument important de informare și avertizare a populației în caz de situații de urgență. În principiu, acesta are rolul de a salva vieți și de a minimiza pagubele materiale în situații de pericol, cum ar fi dezastre naturale, atacuri teroriste, răpiri sau dispariții.

Unul dintre avantajele sistemului RO ALERT este că oferă informații rapide și precise despre situația de urgență în zona respectivă. Astfel, persoanele pot lua măsuri preventive și se pot pregăti mai bine pentru eventualele pericole.

De asemenea, RO ALERT are capacitatea de a difuza mesaje de avertizare la nivel național, astfel încât toți cetățenii să fie informați și să reacționeze prompt în situații de criză.

Totuși, sistemul RO ALERT a fost criticat în mai multe rânduri pentru modul în care este utilizat de către autorități. Unul dintre aspectele negative este legat de faptul că alertele sunt transmise adesea fără discernământ și în mod inoportun, ceea ce poate provoca panică și neliniște în rândul populației.

De asemenea, unele persoane au raportat că mesajele RO ALERT sunt greu de înțeles sau că nu conțin suficiente informații pentru a înțelege situația de urgență.

Există și probleme legate de acoperirea sistemului RO ALERT, care nu este întotdeauna suficientă pentru a ajunge la toți cetățenii, mai ales în zonele rurale sau în afara rețelei GSM.

Unii critici susțin că RO ALERT poate fi utilizat în mod abuziv de către autorități pentru a manipula opinia publică sau pentru a induce panică în rândul populației.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img