Un nou studiu la nivel european, publicat de cotidianul francez Le Monde, confirma faptul ca România se numara printre tarile cu cel mai mare risc seismic de pe continent. In privinta riscurilor ne alaturam Turciei, Italiei si Greciei. Iar in România, cea mai riscanta zona, marcata cu cod rosu in acest studiu, este cea a Moldovei, inclusiv Bacaul. Hartile arata ca în viitorii 50 de ani sunt posibile miscari seismice puternice, de peste 7 grade pe scara Richter.
Intensificare a activitatii seimice in zona Bacau
Pe lânga activitatea seismica din Vrancea, Bacaul s-a mai aflat anul acesta, in luna martie, si in mijlocul a ceea ce specialistii numesc “un roi de seisme”. Cele mai puternice au avut magnitudinea de 3,6, respectiv 3,8 grade pe scara Richter, urmate de mai multe replici mai slabe. Epicentrul seismelor a fost lânga Sascut, o zona seismica mai putin cunoscuta.
“Vorbim despre o zona seismica din Depresiunea Bârlad, unde exista un sistem de falii active de suprafata Zona poate produce insa si seisme de magnitudine mai mare, dar au mai mult importanta doar din punct de vedere stiintific si mai putin pentru populatie” – Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamântului.
Semnalele de alarma trase de specialisti nu au insa ecou in rândul responsabililor cu siguranta constructiilor. In municipiul Bacau exista 94 de imobile cu structura de rezistenta subrezita de cutremurele din ’77, ’86 sau ’90, expertizate si incadrate in diferite grade de urgenta pentru a fi consolidate.
Probleme cu asigurarile
Una dintre marile probleme ale locatarilor din imobilele cu risc seismic este ca nu isi pot asigura locuintele prea usor. Cele mai multe companii refuza incheierea de astfel de polite facultative. Trecere au doar politele obligatorii, cu prima de asigurare de 20 de euro pe an pentru locuintele de la bloc si pentru care proprietarul primeste despagubiri de maxim 20.000 de euro in caz de daune provocate de cutremure, alunecari de teren sau inundatii cauzate de precipitatii.
“Oricât de mult este dispus sa plateasca, multe societati refuza sa ii incheie polita proprietarului, pentru ca riscurile sunt prea mari”, ne-a declarat un asigurator. Societatile care semneaza, totusi, asigurari de locuinta pentru locatarii dintr-un bloc incadrat cu risc seismic solicita prime majorate fata de un imobil neincadrat in clasa de risc seismic.
Blocurile incadrate la urgenta 1 sunt: Razboieni 23, Mihai Eminescu 7B, Nufarului 42, Aleea Parcului 1, Razboieni 50, N.Titulescu 26, Razboieni 28, Mihai Eminescu 18, Nicu Enea 48, Marasesti nr. 4, 7, 9, 10, 12. Alte 38 de imobile sunt incadrate la Urgenta 2, iar alte 42 de imobile sunt incadrate la gradul de urgenta 3. De consolidare a beneficiat doar blocul Marasesti 11.